Öğrenci Kız
Kitabımız ergenliğini yaşayan öğrenci bir kızın sabah uyandığından itibaren gece uyuyana kadar yaşadıklarını anlatıyor. İlk bakışta bir anı defteri gibi dursa da aslında büyümenin zorluğuna,kimlik arayışının yüküne ve dünyanın ağırlığını henüz hissetmeye başlayan bir gencin ruhuna açılan bir pencere gibi. Okurken bir ergenin o inişli çıkışlı ruh halini, karman çorman ve savruk düşünce yapısını çok iyi hissettim.
Dazai'nin anlatımı çok duru ve samimiydi.Küçük şeylere anlam yüklemesi,dünyayı biraz tedirgin ama merakla izlemesi,yetişkinlerin dünyasına duyduğu güvensizlik hepsi çok tanıdık,hepsi gerçekti.Bu samimi duyguların içinde rahatsız olduğum iki şey vardı:ilki Dazai bazı yerlerde kadınlara yönelik kalıp yargılarla konuşuyor."Bir kadının kaderine karar vermek için bir gülümseme yetip de artıyor" cümlesini okuduğumda kitaptan çıkıp kaşlarımı çatarken buldum kendimi mesela. Dönemin ataerkil düşünce yapısını da açıkça görmüş oluyoruz. Evet o dönem Japonya'sında kadınların kabul edilmiş rolleri çok daha dardı,metnin amacı belki de toplumun bu bakışını göstermekti ama yine de rahatsız etti beni. Çünkü bir kızın iç dünyasını bu kadar incelikle anlatan bir yazarın, kadınları böyle genelleyen cümleler kurmuş olması da çelişkili geldi.
İkinci rahatsız olduğum kısımda da şöyle bir olay oluyor. Kitapta kahraman,iki köpekten bahsediyor ancak biri sağlıklı biri engelli. Ve karakterimiz engelli olana karşı şefkat barındıramıyor.Çünkü eksik bir canlıya merhamet gösterince kendisini kötü hissettiğini belirtiyor. Bu düşünce beni dehşete düşürdü. Bir ergenin bocalayan,bazen duyguları oturmamış hikayesini okusak bile merhamet hiçbir yaş ve durumda gölgelenmemesi gereken bir duygudur.
Tüm bunlara rağmen Öğrenci Kız,okurken sevdiğim biraz eleştirdiğim bir kitap oldu. Özellikle kitabın sonunda Çavdar Tarlasında Çocuklar ile Öğrenci Kız karşılaştırması hoşuma gitti. Çavdar Tarlasında Çocuklar'da Holden'ı hiç sevmemiştim çünkü bütünüyle eleştiren dolayısıyla da benimde eleştirdiğim bir kitap olmuştu ama Öğrenci Kız hem iyi hem kötü tam bir ergen çatışmasıydı. Şimdiden keyifli okumalar