···Okunma: 07 Aralık 2025 01:53 "Hayatın tamamı bir alıntı derlemesidir, diye düşünüyordu. Ve hemen peşinden de aklına şöyle bir soru takılıyordu: Peki ama onun editörlüğünü, eleştirisini kim üstlenecek?"
Üstkurmaca sever misiniz? İyi yazılmış ise ben bayılırım! Javier Cercas'ın bu türün çok iyi bir örneği olan "Saplantı" isimli kitabından bahsedeceğim şimdi biraz size. ️
Kitabın ana karakteri, aynı zamanda hukuk danışmanlığı da yapan bir yazar. Yazma eylemini kendine öyle bir takıntı haline getirmiş ki, çevresindeki insanları yazdığı kitap karakterlerine entegre etmeye çalışıyor. Yalnız başına yaşadığı apartman dairesinde bir yandan romanını tamamlamaya çalışırken, bir yandan da komşularının özel hayatlarına kafayı takıp, her birini eserine malzeme yapmaya kararlı. Kimi incitir, kime zarar verir, kimi rencide eder umurunda değil, etrafındaki her insan onun için yalnızca bir materyal. Tek saplantısı kişileri ve olayları yönlendirerek romanını ilerletebilmek. O kadar soğukkanlılıkla yapıyor ki bunu, tüylerimiz ürperiyor.
Komşularıyla bu amaç için kurmaya çalıştığı diyaloglar ve kafasında kurguladığı, kitabıyla ilişkilendirdiği olaylardan ötürü bizi hem dehşete düşürüyor, hem de gerilim filmi izliyor gibi hissettiriyor bize. Ve sona yaklaştıkça gerçek ile kurgu öyle iç içe geçiyor ki, okuduğumuz şeyin ne kadarının yaşandığını, ne kadarının zihinsel kurmaca olduğunu asla kesin olarak bilemiyoruz.
Miguel de Unamuno'nun "Sis" kitabını anımsattı bana bu kitap. Bu vesile ile onu da yeniden tavsiye etmiş olayım. Kısa, fakat çok sarsıcı bir metin. Yazarın ilk kitabı olduğu ve 25 yaşında yazdığı söyleniyor, müthiş bir yetenek! Es geçmeyin, okuyun bu kitabı.