İktidar uğruna...
2025 34. kitabı
Okunma: 09 Aralık 2025 20:52
Zülfü Livaneli 'nin Engereğin Gözü kitabı bana çok başka bir pencere açtı. Osmanlı'nın perde arkasında aslında nelerin olduğunu bir kez daha görmüş oldum. Her sayfasında heyecan doruktaydı. Hikaye siyahi bir köle tarafınfan anlatılıyor. Köleler Osmanlı Devleti'ne hizmet etmeye başlamadan önce hadım ediliyormuş. Sırf cariyeleri korumak için. İlginç gedi. Hikayede Siyahi köle padişaha inanılmaz derecede bağlı, sonrasında zindana atılan padişah artık kölenin hayranlık duyduğu mertebede değildir. Daha sonra zindandaki padişahın kölesine gösterdiği saygıdan dolayı köle etkilenmiş ve ilk baştakinden daha yüksek bir mertebeye koymuştur yüreğinde. Sonunda padişah öldürülüyor. Hem de kendinden beklenilmeyecek şekilde asil davranıyor. Evet siyahi köle çok üzülüyor ama hayat onun için devam ediyor. Ve yeni padişaha hizmete ruhen hazır bile. Sırf iktidar hırsı insanları bu hale getiriyor ve bu mücadele ölene kadar sürüyor işte. Bu kitapta Osmanlı'nın görünmeyen yüzünün yanı sıra insanların psikolojik yönünü inceleme şansı da buluyorsun. Üslup olarak da anlaşılır. Genel olarak keyif aldım kitaptan. Tavsiye ederim. Okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
Engereğin GözüZülfü Livaneli · Doğan Kitap · 201924,8bin okunma