···Okunma: 11 Aralık 2025 09:03 Merhababugün sizlere @aozssoy kaleminden #markanıkonuştur #inceleme si ile geldim.
Markanı Konuştur kitabında Abdurrahim Özsoy 21 yıllık profesyonel hayatında öğrendiği ve yaşadığı deneyimleri 8 bölüm ve 52 adımdan oluşan bir rehber yazmış.
Günümüzde başarının en büyük sırrı bir marka olabilmekte yatıyor.
İnternet üzerinde sayısız tarayıcı var ama neredeyse dünyanın tamamı Google kullanıyor.
Hatta "internette araştır" demek yerine "git Google'a yaz", "Google amcaya sor" veya "Google'la" deniyor.
Bu markanın eylemin kendisinin yerini aldığı binlerce örnekten biri. Çok sayıda müşteriye ulaşabilme fırsatı er ya da geç herkesin önüne en az 1 kere gelir. Fakat bu fırsatı bir imaja çevirmek işin asıl sırrı.
İşte o zaman internet tarayıcı programı sağlayıcısı olmaktan çıkıp Google oluyorsunuz. İnternette arama yapmanın yüzü haline geliyorsunuz.
Bunun örneklerini etrafınıza baktığınızda her yerde görebilirsiniz. Peki bu nasıl yapılır ? Google internetin ilk internet tarayıcısı değil, ilki Archie'ydi. Ve aynı dönemde google'dan önce çıkan bir sürü tarayıcı vardı.
Markalaşma hep farklı yollar izleyebilir ama sonuç hep aynıdır. Peki bu sonuca ulaşmak için takip edebileceğiniz bir yol haritası olabilir mi ?
İşte Abdurrahim Özsoy kitabında kendi yaşadıkları ve gördüklerinden yola çıkarak bizlerle bunu paylaşıyor.
Bir marka nedir? marka yöneticisi kimdir ve sorumlulukları nedir? Marka nasıl ortaya çıkar? Marka kimliği nasıl oluşturulur ve nasıl geliştirilir? Nasıl pazarlanır? bu ve bunun gibi soruları sırasıyla ele alıyor kitap.
Şahsen benim en ilgi çekici bulduğum bölüm 5.AŞAMA "MARKA GÜVENİLİRLİĞİ" idi. Hep bir marka için en önemli olan şeyin bir müşteri gözündeki güvenilirlik olduğunu düşünmüşümdür.
Bugün birşeye ihtiyacımız olduğunda almadan önce araştırma yapmak önemlidir. Bu araştırmanın belkide bizim için en önemli adımı ailemize ve arkadaşlarımıza ne kullandıklarını sormaktır.
Eğer onlar güveniyorsa ve memnunsa bu ürünü daha kolay benimsemimizi sağlar. Bildiğimiz ve güvendiğimiz bir markadan alışveriş yaptığımızda kötü bir süprizle karşılaşmayı beklemeyiz.
Fakat ya karşılaşırsak ? İşte kitap burada markaların izlemesi gereken kriz yönetimleri hakkında oldukça açık ve güzel bilgiler veriyor.
Bu ve bunun gibi diğer konularda şahsımca her marka yöneticisinin kulağına küpe etmesi gereken uygulamalar bulunuyor kitapta.
Müşteri temsilcilerinden sosyal medya kullanımına kadar markanın değerini koruyacak ve büyümesine yardım edicek herşeyi barındırıyor.
Bir marka kurmayı düşünüyorsanız kesinlikle okumadan geçmemeniz gereken, bir marka kurma niyetinde değilseniz bile dünyanın nasıl işlediğine dair birçok şey öğrenebileceğiniz bir kitap.
Böyle söylediğimde abarttığımı düşünebilirsiniz ama bu yazıyı okuduğunuz telefonunuz, yazının yüklendiği site, erişmek için bağlandığınız internet, interneti çalıştırmak için aldığınız internetin hepsinin bir markası var.
Markalar hayatımızın her yerinde. Sahip olduğumuz herşeyin üzerinde bir marka logosu var. Belki de sandığımızdan daha önemlidir!!