2025 31. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2025 00:53
Bu kitap insana garip bir şekilde hem huzur hem de hafif bir sızı veren bir kitap. Yazarın anlatımı sade ama derin; sanki tek bir cümlenin içine bir ömürlük duygu yerleştirebiliyormuş gibi. Ölümü anlatırken aslında hayata, ilişkilerimize ve özellikle aile içinde kimsenin konuşmadığı o görünmez bağlara dokunuyor. Yazarın babasıyla olan ilişkisi beni çok etkiledi. Okurken ister istemez kendi babamla olan mesafeli bağımı düşündüm; yıllardır tam çözemediğim, sağlıklı olduğunu da pek söyleyemeyeceğim bir ilişki… Bundan sonra değişeceğini de sanmıyorum açıkçası. Aramız daha güçlü olsaydı, bu kitabın bazı bölümlerini okumak belki çok daha zor gelirdi. Kitabın havası düşündüğüm kadar karanlık değildi aslında; daha çok içe bakan, sessiz bir ton taşıyor. Ölümün yanında hayatın küçük ayrıntılarını da gösteriyor. Sayfalar arasında ilerlerken bazen durup “Evet, ben de böyle hissetmiştim” dediğin anlar oluyor. Kısacası Bahçıvan ve Ölüm, hızlıca okunacak bir kitap değil. Yavaş yavaş okunmalı, okurken insanı kendi içine doğru çeken bir hikaye. Dili sade olsa da bıraktığı etki şaşırtıcı derecede derin. Georgi Gospodinov
Alıntı
Bahçıvan ve ÖlümGeorgi Gospodinov · Metis Yayınları · 202514,4bin okunma