Puan vermedi·324 syf.····Okunma: 12 Aralık 2025 15:58 José Saramago'nun ''Körlük'' kitabının devam niteliğinde olan kitabı. Bazı okurlarca ''Körlük'' kadar başarılı bulunmasa da ben başarılı buldum.
Kitapla ilgili yorum yapmak istesem de '' Duygularımı hapse girmeyecek şekilde ifade edemiyorum''
''Körlük'' kitabında toplumsal bir körlükten,sisteme uyum sağlayan insanları anlatırken '' Görmek'' kitabında oy vermemekle başlayan bir uyanışı anlatıyor. Bu uyanış gücünü korumak isteyen mevcut iktidar tarafından tabii ki hoş karşılanmıyor;
gücünü korumak için şehri bombalıyabilir,kendisine muhalif olan insanları görevinden alabilir,olayla hiç ilgisi olmayan insanları kamuoyunun önüne atabilir ve dahi öldürebilir.
Kitap oy kullanmamakla başlıyor ve sonuca ulaşmıyor gibi görünebilir. Ben öyle degerlendirmedim açıkçası. Sistem aynı kaldıkça sonuç değişmez kitap da böyle bitmiş. Senin gibi düşünmeyeni yok edersin,muhaliflerin sesini kısarsın,toplum önüne bir suçlu çıkarırsın ve sistem devam eder. Kitapta karakterlerin isimlerinin olmaması da bu sebeptendir. İsimler,yerler önemli değildir. Sen,ben,o... orası,burası,şurası... hepimiz sistemin birer parçasıyız sonuçta
Yazım diline gelecek olursak beni konuşma çizgisi olmaması okurken yordu. Konuşmalar virgülle belirtilmiş. Kim neyi söylüyor,hangisi diyalog hangisi değil alışana kadar biraz dikkat dağıtabiliyor.
Velhasılıkelam okunması ve ders çıkarılması gereken bir kitap. Okurken de yaşadığınız ve yaşayacağınız günleri de düşünün.