·114 syf.····Okunma: 12 Aralık 2025 02:37 Eylembilim, idarenin kanununilik ilkesini uyguladığını öne sürerek toplum yararının gözardı edilişini konu edinen bir eser. Kanunilik ilkesi idare organlarının uyması gereken ilkelerden biridir ancak akıllara gelen bir soru ortaya çıkıyor: her kanun her durumda adaleti yerine getirir mi? Özellikle idare ve halk arasındaki bürokrasi sorununun patlak verdiği, idarenin kendi statüsünü korumaya çalışırken halkı mağdur ettiği durumlarda?
Kamu yararının toplum olmadan mümkün olmayacağını öngörecek olursak idarenin uygulayacağı işlemlerini yine toplum üzerindeki meşruiyetini sağlanacağı düşüncesiyle hareket edilmesinin doğru olduğu sonucuna varırız.
Eserde dört profesörün idare yönetimi içindeki fikir ayrılığı sonucu halkın tarafını tutması ve yetkili mülki amirlerin ve aynı konumdaki profesörlerin işini toplum yararını gözetmekten uzak yalnızca statü kaygısı içinde hareket ettiğini görmekteyiz. Kendilerini yapmaları gerekeni yaptıklarını iddia ederek aklayan kanunların olaylara göre yorumlanmasını dikkate almayan bir durum ortaya çıkıyor.
Bir diğer sorunsa kitaptaki Server karakterinin bürünmüş olduğu kimlik karmaşası. Analiz yeteneğini oldukça başarılı bir şekilde olan Server uygulamaya geldiği anda düşüncelerinin birçoğunu hayata geçirememektedir. Bir çoğumuzun üzerinde olan ''görüyorum ama söylesem beni kim dikkate alacak'' düşüncesini ortaya koyarak genel bir özelleştiride bulunulmuş.
Oğuz Atay 'ın kaleminden keyifli ve kısa sürede okunabilecek bir eser Eylembilim. Okumanızı tavsiye ederim:))