Kitabın başkahramanı olan Fugui, şımarık ve zengin olmakla birlikte geceleri kumar oynamaya gider. Bir gecede tüm aile servetini kumarda kaybediyor, uzun ve zorluklarla dolu bir hayatın ona neler sunacağından habersizdir.
Yıllar sonra, yaşlı öküzüyle tarlasını sürerken tanıştığı bir yabancıya hayatından söz etmeye başlayıp başına neler geldiğinden söz edecektir. Bütün hikâye boyunca Fugui ve ailesinin hayatı, yaşamlarının acıları, sevinçleri anlatılmaktadır.
Bir arkadaşımın önerisiyle aldığım bir kitaptı. İyi ki de almışım diyorum çünkü çok beğendim. Roman çoğunlukla dram ve üzüntü içeriyor, özellikle bazı yerleri okurken yutkunamayacaksınız çünkü ölümlerle dolu bir eser. Fugui, servetini kaybedince yoksulluk içinde kalıp yaşama tutunmaya çalışıyor ama bir yandan da sevdiklerini birer birer kaybediyor. Onun her şeye rağmen ailesi için mücadele vermesi çok etkileyiciydi. Bütün ölümler üzücüydü fakat beni derinden sarsan kayıp birisinin hayatını kurtarmaya çalışırken kendi canından olan Fugui'nin oğlu Youqing'in ölümü oldu. En acısı da babası tarafından tek başına mezara gömülmesi. Yaşamak bazen de böyledir aslında siz tam her şeyi kaybettiğinizi sandığınız anda bile hâlâ hayatta var olan sevdikleriniz için küçük bir umuda tutunma çabasıdır.