İnsan Ruhunun En Karanlık Koridorlarından Bir Ses
2024 4. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2024 23:00
Dostoyevski’nin Yeraltından Notları, okuru rahat ettirmek gibi bir derdi olmayan bir kitap. Aksine seni, kendi karanlık düşünce kıvrımlarına sürükleyen bir anti-kahramanın zihnine kilitliyor. “Yeraltı Adamı”, topluma uyum sağlayamayan, kendisiyle kavgalı, zekâsının ağırlığı altında ezilen bir figür. Aslında hepimizin içindeki o karamsar fısıltının abartılı bir yankısı gibi. Kitap, insanın özgür irade diye sarıldığı şeyle, kendi kendini sabote etme alışkanlığı arasındaki o ince çizgiyi gösteriyor. Yeraltı Adamı sürekli çelişiyor: Hem sevilmek istiyor hem de herkesi kendinden uzaklaştırıyor. Hem değer görmek istiyor hem de değer görme ihtimalini kendi elleriyle sabote ediyor. Kırılgan, kibirli, incinmiş… kısacası insan. Dostoyevski’nin en vurucu başarısı, okuru rahatsız edecek kadar dürüst olması. “İnsan kimi zaman acıdan bile zevk alır,” derken aslında bizi kendimizle yüzleştiriyor. Bu kitap, bir karakterin güncesi gibi görünse de aslında modern insanın kronik huzursuzluğunun erken bir teşhisi. Kendini sürekli gözetleyen, anlam arayan ama bulduğunda da kaçan insanın hikâyesi. Son sayfayı kapattığında içinden şu cümle geçiyor: “İnsanın asıl yeraltısı, kendi zihnidir.”
Yeraltından NotlarFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025159,5bin okunma