···Okunma: 14 Kasım 2025 00:06 Yeşil Gece'yi okuyunca Atatürk'ün tekke ve zaviyeleri neden kapattığını daha iyi anlayacak ve cehaletin nasıl bir silaha dönüştüğünü göreceksiniz. İnsanların dini duyguları nasıl manupule edilip linç kültürü yaratılır buna da sinir olacaksınız. Çıkarlar uğruna her dönem değerlerimiz kullanılıp linç kültürü yaratılmış.
Kitaptaki Şahin Efendi karakteri medrese eğitimi almış ancak yetiştiği medrese ortamı, dinin özünden uzaklaşmış, çıkar ilişkilerine dayalı bir sisteme dönüşmüş; hocalar dini, insanlara yön vermek için değil, onları itaat ettirmek için bir araç olarak kullanır olmuşlar. Darulmuallim'i bitirerek İstanbul'a çıkan tayinini Sarıova ile becayiş edip Anadolu'da görev yapmaya karar vermiş medrese ortamının yozlaşmış durumuna karşı maarifte hür fikirli nesiller yetiştirmeye karar vermiştir ancak bunu çok hassas bir çizgide yapması gerekmektedir. Pekçok olay yaşanıyor. Reşat Nuri dine değil, dinin yozlaştırılmasına eleştiri getirmiş. Gerçek inançla kör fanatizmi ayırmayı hedeflemiş. Şahin Efendi haricinde beni derinden etkileyen başka karakterler de oldu Deli Necip, Muallim Mehmet Nihat Efendi gibi. Dili dönemin dili olduğu için Arapça ve Farsça tamlamalar ve kelimeler ağırlıktaydı ama alışık olduğum için beni rahatsız etmedi.
Reşat Nuri'nin belki de en düşünsel ve ideolojik romanlarından biri, sadece bir hikâye değil, aynı zamanda Cumhuriyet’in erken döneminde din, eğitim ve modernleşme arasındaki gerilimleri anlatan güçlü bir toplumsal eleştiri olmuş eser.