2025 28. kitabı
2.Abdülhamit döneminde oldukça önemli görevler üstlenmiş bu aile, tam anlamıyla sanatla iç içe bir yaşam sürüyor. Resimden gravüre, edebiyattan tiyatro ve seramiğe kadar pek çok alanda nam salmış isimler çıkarmışlar. Ancak kitap yalnızca bu yönüyle değil, ailenin içindeki entrikalarıyla da okuru karşılıyor. Öncelikle, dizisi yapıldı diye bu kitabı dizide gördüklerinizi okumak amacıyla almayın. Dizide yer alan olaylar kitapta yalnızca birkaç bölümde anlatılıyor; geri kalan kısım büyük ölçüde Fahrünnisa Zeid’in hayatına odaklanıyor. Şirin Devrim, annesinin ağzından onun hayatını ve dolayısıyla çevresindeki herkesin hikâyesini aktarıyor. Ben kitabı çok severek okudum. Okurken sürekli araştırmalar yaptım. Kitapta geçen farklı bilgilere bir örnek verecek olursak, Atatürk’ün yeni Türk alfabesiyle yazdığı ilk kelimenin “Fahrünnisa” olduğunu öğrendim. Bu tür dip köşe bilgileri öğrenmeye bayılıyorum. Aynı şekilde Hitler’le dahi ahbaplık kurabilmiş bir figür Fahrünnisa. Kraliçe Elizabeth ile de tanışmış. Okuduğunuz her isimde "vay be nasıl aileymiş, nasıl insanlar yaşamış" diyorsunuz. Ailenin aşk hayatları oldukça karmaşık, hayata bakışları ise birbirinden çok farklı. “Aşırı güçlü kadın” olarak çizilen Nisa’ya ben çoğu zaman sinirlendim. Nejat Devrim’e üzüldüm, Suat Şakir’e kızdım, Aliye’yle kavga ettim, Cevat’ı anlamaya çalıştım ve Emir Zeyd’i ise çok sevdim. Belgesel tadında, gerçek hayatlara dokunan kitapları seviyorsanız, bence mutlaka okumalısınız.
Şakir Paşa AilesiŞirin Devrim · Doğan Kitap · 20251,609 okunma