2025 1. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2025 19:56
Reşat Nuri Güntekin’in Çalıkuşu adlı eseri, görünürde bir aşk romanı gibi dursa da özünde Feride’nin verdiği bir gurur ve var olma mücadelesini anlatır. Feride, Kamran’ın ihaneti karşısında susup kabullenmek yerine Anadolu’ya giderek kendi yolunu çizer. Bu yönüyle roman, aşkın yanı sıra bireyin onurunu koruma çabasını merkeze alır. Feride’nin şehir şehir, kasaba kasaba dolaşması, toplumun kadına bakış açısını açık biçimde ortaya koyar. Gittiği her yerde bir kadın olarak sürekli sorgulanması, dedikoduya maruz kalması ve yalnız bırakılması dönemin toplumsal yapısını yansıtır Reşat Nuri, Feride’nin yaşadıkları üzerinden kadının toplumdaki yerini ve karşılaştığı zorlukları gerçekçi bir şekilde işler.Romanda aynı zamanda üst kesim ve alt kesim insanlar arasındaki bakış açısı farkı da dikkat çekicidir. Bazı kişilere saygı gösterilip el etek çekilirken, bazıları yalnızca baştan savılmaktadır. Bu durum, insanların sosyal statülerine göre değer görmesini eleştiren önemli bir toplumsal mesaj içerir. Eserde altta yatan en önemli unsurlardan biri de eğitimdir. Feride, aldığı eğitim sayesinde ayakta durabilmiş ve kendi hayatını kurabilmiştir. Eğer Feride okumuş, meslek sahibi bir kadın olmasaydı, Kamran’ın yaptığı hatayı sineye çekmek zorunda kalabilirdi. Bu yönüyle Çalıkuşu, eğitimin bireye kazandırdığı özgürlük ve güç açısından etkileyici bir eser olarak öne çıkar.
ÇalıkuşuReşat Nuri Güntekin · İnkılâp Kitabevi · 2024123,3bin okunma