İnsancıklar Fyodor Dostoyevskinin ilk eseridir. İlk olmasına rağmen nasıl bu kadar iyi yazılmış olur diye düşünmeden edemedim. Fakat dünya edebiyatında isim yapmış bir yazar ilk eserinin bu kadar iyi olmasına şaşmamak gerekir herhalde.
Kitap Varvara Alekseyevna ve Makar Aleksyeviç arasındaki mektuplaşmalardan oluşur. Bu mektuplar bir yandan ikisinin arasındaki duygusal bağ üzerinde duruken öte yandan Rus toplumunun bir çok yönünü gözler önüne seriyor. En çokta sosyo kültürel durumlar hakkında mesajlar veriyor. Özellikle yoksulluğun insanlar üzerindeki etkilerini tüm çıplaklığıyla çok açık ve net bir şekilde ele almış okuyucu olarak iliklerine kadar hissediyorsun o duyguyu. İnsanların çaresizliğini, onurlarını koruma çabası, itibarlari için canlarından olma halini anlatır. Yoksul ile zengin arasındaki o uçurumu, ezenler ve izilenlerin mücadelesini çok güzel bir şekilde kaleme almış. Okudukça ister istemez günümüz şartlarını da göz önüne getirme durumu oluyor. Vee hiç mi şaşmaz o zamanların durumları günümüzün aynası gibi hiç bir fark yok. Günümüzün özeti gibi