Tavsiye Kitaplar Serisi
2025 40. kitabı
Kitap, Sultanahmet Camii’nin inşasıyla başlıyor ve giriş kısmında tarihi unsurlara ve kişilere de yer veriyor. Hatta sonlarına doğru konu yine bu inşaatın tamamlanmasıyla son buluyor bir şekilde. Romanın başının ve sonunun bu tarihî ve sembolik sürece bağlanması, benim hoşuma giden bir ayrıntı oldu. Elbette konunun yapı ile doğrudan bir ilgisi yok; Roman, Osmanlı’nın son döneminde geçen Müslüman bir genç ile Rum bir kızın aşk hikâyesini konu alıyor. Bu aşk, yalnızca iki kişi arasında yaşanan bir duygu olarak anlatılmıyor; karakterlerin inançları, kültürel değerleri ve geçmişleriyle olan ilişkileri üzerinden ele alındığı için daha anlamlı bir hale geliyor. Hikâyede gencin hem yirmi yıl önceki hâllerinin hem de bugünkü hâlinin birlikte işlenmesi, karakterin içsel dönüşümünü göstermesi bakımından oldukça etkileyiciydi. Geçmiş sahnelerinin yanı sıra özellikle iki gencin yirmi yıl gibi uzun bir süreye rağmen birbirine sadık kalmaları beni en çok etkileyen kısımlarından biri oldu. Kitabı okurken hem ayrı oldukları dönem de hem de kavuştukları(!) dönemde garip bir burukluk ve sabrın ve beklemenin beraberinde gelen o ağır yükü de hissettim çoğunlukla. Yazar, aşkın sabrı, fedakârlığı ve beklemeyi öğreten bir imtihan hâline gelmesini ve çoğu zaman kavuşmaktan ziyade sabretmeyi, anlamayı ve kabullenmeyi insana öğreten bir histen daha fazlasını olduğunu anlatmak istemiş bence. Bu yönüyle eser, tasavvufun aşk anlayışına güçlü göndermeler de yapıyor diyebilirim. Yazarın dili zaten oldukça zengin ve şiirsel. Divan edebiyatına ve klasik kültüre aşina olanlar için oldukça keyifli bir okuma olacağını düşünüyorum. Bu edebiyata uzak olanlar için ise yer yer ağır gelebilir ama yine de bence bu anlatım dili, yazarın anlatmak istediği dönemi ve kültürel mirası yaşatma amacına hizmet ettiği için bu yönüyle dilin hem konuya hem de anlatılan atmosfere daha uygun olduğunu düşünüyorum. Kitabı genel olarak teması, yazım dili, konunun işleyişi olarak sevdim keyif alarak okudum ancak sonu beni tam anlamıyla tatmin etmedi. Çok daha farklı bir son beklemiştim. Yine de son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biri kesinlikle. Tarihî roman okumayı sevenlere ve klasik bir aşk hikayesinden fazlasını okumayı isteyenlere tavsiye ederim. Şimdiden Keyifli Okumalar.
1K
Aşk Hikâyesiİskender Pala · Kapı Yayınları · 20245,1bin okunma