2025 84. kitabı
Mermer Adam'ı beğenerek okudum. Girişi, gelişmesi insanı hızla içine çeken, saran sarmayalan bir roman. Okuma süreci boyunca beni diri tutan, merak duygusunu sürekli canlı bırakan bir hikayesi var. Grange’nin karanlık dünyasına aşina olanlar için tanıdık ama yine de diğer kitaplarına göre direkt olarak geçmişte geçerek farklı bir tarz ile sürükleyici atmosfer sunuyor. En güçlü yanlarından biri giriş kısmı. Olayların hızlı başlangıcı etkileyici şekilde ve kitabın içine çekiyor insanı. Gizem duygusu ad yavaş yavaş kuruluyor; her şey bir anda ortaya dökülmüyor, doğal bir derinlik kurarak ilerliyor. Karakterlerin etrafında dolaşan karanlık, mekanların soğukluğu, anlatılan olayların rahatsız edici yönleri ve tarihin kötü yüzünün anlatımı kitabın atmosferini güçlü kılıyor. Ayrıca kitabın gelişme süreci boyunca Grange, okurun zihninde sürekli bir soru işareti tutmayı başarıyor. Gelişme bölümünde tempo giderek artıyor. Konu dallanıp budaklandıkça gerilim de yoğunlaşıyor. Olayların nereye varacağını merak ederken, hikayenin karanlığı da giderek artıyor, derinleşiyor. Bu süreçte kitabın akıcılığı hiç düşmüyor; sayfalar hızla ilerliyor. Ancak kitabın sonuna yaklaşıldığında, tüm bu birikimin karşılığını tam olarak alamadığımı hissettim. Roman boyunca yükselen gerilim, finalde biraz erken çözülüyor. O ana kadar adım adım büyüyen merak, beklediğim kadar sarsıcı bir sonla noktalanmıyor. Final kısmı sanki biraz aceleye gelmiş gibi; bütün düğüm çok hızla çözülüyor ve hikaye beklenenden daha çabuk bitiyor. Bu durum, kitabın genel gücüne kıyasla hafif bir hayal kırıklığı yaratıyor. Finalin tamamen kötü olduğunu söylemek haksızlık olur, ancak kitap boyunca kurulan atmosfer ve beklentiyle kıyaslandığında daha zayıf kaldığını düşünüyorum. Final olayların etkisini sindirebilmek için birkaç sayfa daha gerekliymiş gibi hissettiriyor. Okur olarak, o karanlık dünyanın içinde biraz daha kalmak ve her şeyin daha ağır ağır yerine oturmasını bekliyordum. Buna rağmen Mermer Adam, giriş ve gelişme bölümleriyle, hikaye yapısıyla, tarihsel gerçekleriyle, tarihin karanlık yüzüyle oldukça güçlü bir roman. Grange’nin tarzını sevenler için tanıdık bir atmosfer sunuyor; sürükleyici, rahatsız edici ama bir o kadar da merak uyandırıcı. Finali daha etkili olsaydı benim için çok daha unutulmaz bir kitap olabilirdi. Yine de okuma süreci boyunca sunduğu heyecan, atmosfer ve tempo sayesinde genel olarak keyif aldığım bir kitap oldu. Sonu biraz daha iyi olabilirdi dedirten ama yolculuğu boyunca okuru elinden bırakmayan bir roman olarak aklımda kaldı.
Mermer AdamJean-Christophe Grangé · Doğan Kitap · 20222,599 okunma