·248 syf.····Okunma: 15 Aralık 2025 20:29 Maizy Chen’in Son Şansı #okudumbitti
Kitabı okurken, önce sakin bir yaz ziyareti gibi başlayan bir hikâyenin yavaş yavaş nasıl köklerine inen, kimlik arayışına dönüşen bir yolculuğa evrildiğine tanık oluyorsunuz. Benim için kitabın en güçlü yanı, Maizy’nin meraklı bakışıyla bir ailenin hem saklanmış hem de gururla taşınan geçmişini adım adım keşfetmesiydi.
Maizy, Last Chance kasabasına ilk adım attığında her şey ona yabancı; insanlar, ritüeller, restoranın telaşı… Fakat büyükbabasının anlattığı hikâyeler devreye girdikçe, yabancılık yerini hem hüzne hem hayranlığa bırakan bir “anlama” hâline dönüyor. Ailenin nesiller önce Amerika’ya uzanan yolculuğu, yaşanan zorluklar, dışlanmalar ve tüm bunlara rağmen ayakta kalma çabası öyle içten aktarılmış ki, okurken sadece Maizy değil, siz de o duvarlardaki fotoğrafların önünde durup biraz daha yakına eğiliyorsunuz.
Büyükbaba–torun ilişkisi ise benim için kitabın kalbi. Aralarındaki bağ, yumuşacık cümlelerle kurulmuş; didaktik değil, doğal. Maizy’nin büyürken kendi kimliğini anlamasına yardım eden şey, aslında bu sessiz ve sağlam sevgi. Restoranın mutfağında dönen telaşlar, kokular, gelen müşteriler… Hepsi bir noktada “biz nasıl buraya geldik?” sorusunun bir parçası hâline geliyor.
Hikâyenin ortasında yaşanan nefret suçu ise kitabın tonunu bir anda değiştiriyor; naif bir yaz macerası sandığınız şey, bir çocuğun adaleti, aidiyeti ve cesareti nasıl öğrendiğini anlatan daha derin bir yere bağlanıyor. Maizy, bir yetişkin gibi davranmaya zorlanmıyor; tam aksine, bir çocuğun sezgileriyle fakat şaşırtıcı bir netlikle olayların içindeki görünmez bağları fark ediyor.
Kitap bittiğinde Maizy’nin sadece bir sırrı çözdüğünü değil; kimliğinin parçalarını, ailesinin göç hikâyesini ve büyümenin sessiz adımlarını da topladığını hissediyorsunuz.
Yazarın sade ama güçlü anlatımı, hem çocuklara dokunan hem de yetişkin okuru düşündüren bir denge kurmuş. Ben özellikle aile tarihinin bir gizem gibi adım adım açılmasını ve göçmenlik temasının sıcak bir aile hikâyesiyle birleşmesini çok sevdim. Maizy Chen’in dünyasına girmek, hem hüzünlü hem umut dolu bir keşifti.
@burcununseckileri ile keyifle okudum. Kesinlikle tavsiye ederim!
@eksikparcayayinlari
@lisayee1
#MaizyChen #MaizyChenSonŞansı #KitapÖnerisi #KitapYorumu #ÇocukVeGençlik #GençlikRomanı #AileHikayesi #GöçmenHikayeleri #GoldenPalace #OkudumÖneriyorum #kitapkolikkafasikitapyorumu #reklamdeğilöneri