Ötemiş Hacı’nın Çengiz-nâmesi, Altın Orda ve Moğol tarihini anlamak isteyenler için yalnızca bir tarih metni değil; aynı zamanda dönemin zihniyet dünyasını, siyasal meşruiyet anlayışını ve tarih yazıcılığı geleneğini yansıtan kıymetli bir kaynaktır.
Eser, Cengiz Han ve onun soyundan gelenlerin tarihini anlatırken kuru bir kronik olmanın ötesine geçer. Rivayet, sözlü gelenek ve tarihî olaylar iç içe verilmiş; bu da metne hem canlılık hem de özgünlük kazandırmıştır. Özellikle Altın Orda Devleti’ne dair aktarımlar, bu sahada çalışanlar ya da merak duyan okurlar için önemli bir boşluğu doldurur. Moğol hâkimiyet anlayışı, hanlık silsilesi ve siyasi mücadeleler, dönemin bakış açısıyla aktarılırken, tarihsel hafızanın nasıl inşa edildiğine dair de ipuçları sunar.
Benim için Çengiz-nâmeyi değerli kılan hususlardan biri, Moğol tarihinin genellikle tek taraflı anlatılan yönlerini daha içeriden bir sesle aktarmasıdır. Bu yönüyle eser, hem eleştirel okumaya hem de karşılaştırmalı tarih çalışmasına imkân tanır. Elbette modern tarihçilik ölçütleriyle okunduğunda rivayet ağırlıklı kısımlar dikkat çeker; ancak bu durum eserin değerini azaltmaktan ziyade, onu kendi bağlamı içinde daha anlamlı kılar.
Altın Orda ve Moğol tarihine ilgi duyan, kaynak metinlerle temas etmek isteyen herkes için Çengiz-nâme muhakkak okunması gereken bir eserdir. Tarihi yalnızca sonuçlarıyla değil, anlatıları ve zihniyetiyle kavramak isteyen okurlara özellikle tavsiye ederim. Çengiz-Nâmeİlyas KemaloğluÖtemiş Hacı