Puan vermedi·118 syf.····Okunma: 21 Mayıs 2025 00:00 Selamün aleyküm.
Bir Ehl-i Sünnet mensubu olarak, Yüksel Macit'in "Muvafakat-ı Ömer" eserini büyük bir merakla okudum. Konusu itibarıyla zaten bizi kalbimizden yakalayan bir eser; zira Hz. Ömer'in (r.a.) basiretinin ilahi vahiy tarafından tasdik edilmesi, bizler için bu büyük halifenin faziletinin ve firasetinin en büyük delillerindendir.
Eserin Güçlü Yanı: Konunun Önemi
Eser, "Muvafakat-ı Ömer" olgusunu akademik bir dille ele alması açısından takdire şayandır. Hz. Ömer'in (r.a.) hayatının ne kadar bereketli ve isabetli olduğunu, bir nevi peygamberane bir sezişe sahip bulunduğunu gösteren bu 25 muvafakat örneğini tek bir yerde görmek çok faydalı.
Mesela:
• Makam-ı İbrahim: "Şurayı namazgâh edinelim Ya Resûlallah!" dediği an, Kur'an'ın inerek onu onaylaması... Ne büyük bir şeref!
• Hicap Ayeti: Peygamberimiz'in zevcelerinin (r.anhunne) mahremiyetinin korunması yönündeki hassasiyetinin, yine ayetle tescillenmesi... Bu, bizler için imana dair bir güzellik.
Yazar, bu olayların İslam Hukuku üzerindeki etkisini sosyolojik ve hukuki bir zemine oturtarak farklı bir bakış açısı sunmuş. Kabul etmek gerekir ki, bu akademik çerçeve, konuya yeni bir boyut katıyor.
Ehl-i Sünnet Gözüyle Temkinli Yaklaşılması Gereken Yönler:
Ancak, bir Ehl-i Sünnet okuru olarak, eserin bazı yorum ve çıkarımlarına temkinli yaklaştığımı ve hatta iştirak edemediğimi belirtmeliyim. Bizim için "Muvafakat-ı Ömer," öncelikle imanî ve itikadî bir meseledir; yani Hz. Ömer'in Allah katındaki yüksek derecesini gösteren bir keramet-i kübradır. Yazarın meseleye daha çok hukuk sosyolojisi ve tarihsel bağlam üzerinden yaklaşması, bazı noktalarda Ehl-i Sünnet'in genel kabulünden ve usulünden uzaklaşan yorumlara yol açmıştır.
Özellikle İtiraz Ettiğim Noktalar:
1. Geleneksel Metodolojiden Uzaklaşma: Biz Ehl-i Sünnet olarak, ayetlerin yorumlanmasında Hz. Peygamberin sünnet ve hadisleri, Sahâbe icmâsına, Müctehid İmamların (Ebu Hanife, İmam Şafiî vb.) görüşlerine ve köklü tefsir geleneğimize büyük önem veririz. Yazarın, bu gelenekten bağımsız bir şekilde yaptığı yorumlar, özellikle fıkhi konularda şaşırtıcı ve kabul edilemez duruyor.
2. Tesettür Yorumları: Eserin tartışıldığı kadarıyla, tesettür ayetlerinin inmesiyle ilgili muvafakat örneği ele alınırken, yazarın tesettürün Kur'anî bir emir değil, sadece cariye ile hür kadını ayıran örfi/siyasi bir ayrım olduğu yönündeki iddiaları, benim itikadıma ve İslami fıkıh anlayışıma tamamen terstir. Bizim için tesettür, Kur'an ve Sünnetle sabittir, kesindir. Bu gibi yorumlar, eserin bilimsel değerine gölge düşürmüş ve zihnimizde şüphe oluşturmuştur.
3. Maneviyattan Uzaklaşma Endişesi: Muvafakat-ı Ömer, Hz. Ömer'in ruhanî halinin bir yansımasıdır. Yazarın konuyu sadece hukuk ve siyaset ekseninde ele alması, olayın ilahi boyutunu ve Hz. Ömer'in peygamberimizden (s.a.v.) aldığı manevi terbiyeyi göz ardı etme riskini doğurmuştur.
Benim Son Sözüm
Macit'in eseri, büyük bir konuyu cesurca ele alması ve akademik bir tartışma başlatması açısından değerlidir. Ancak, bir Ehl-i Sünnet mümini olarak bu eseri okurken, her zaman olduğu gibi eleştirel bir süzgeç kullanmak gerektiğini düşünüyorum.
Benim için "Muvafakat-ı Ömer":
Hz. Ömer'in (r.a.) hakikati görme ferasetinin, Allah tarafından mükafatlandırılması ve tüm Müslümanlara örnek teşkil etmesi demektir. Kitabın getirdiği yeni hukuki/sosyolojik sorular üzerine düşünebiliriz, fakat itikadî ve fıkhî hükümleri konusunda, eseri ehl-i sünnetin köklü âlimlerinin görüşleri ışığında değerlendirmek ve bu yolla bir metod oluşturmalıyız.
Okuyucuya Tavsiyem:
Konu ilginç, okumaya değer. Ama lütfen, yazarın yorumlarını, bizim dört mezhebimizin (Hanefi, Şafiî, Maliki, Hanbeli) usulü ve tefsir geleneği ile karşılaştırarak okuyun. Hakkı görme basiretini Allah hepimize nasip etsin.