2025 199. kitabı
Pellucidar: Dünya’nın Merkezine // Edgar Rice Burroughs •Pellucidar evreni, sadece bir yeraltı dünyası fikrinden ibaret değil insanın kendine biçtiği üstünlüğü sıfırlayan, merakı ve hayal gücünün sınırlarını zorlayan büyük bir oyun alanı gibi. Yazıldığı dönemi düşününce bu kadar özgün bir hayal gücü sunması okuyanlarını hâlâ şaşırtıyor. •Dünya’nın merkezinde kesintisiz bir gündüz yaşanan, kendi güneşi olan, zamanın neredeyse hissedilmediği bir coğrafya… Burroughs’un yarattığı bu iç dünya öyle zengin ki, sayfalar ilerledikçe okuyucu kendini hem macera romanı okurken hem de başka türlerin eşiğinde dolaşıyormuş gibi hissediyor. Sürüngenler, ilk kez duyduğum isimlere sahip tuhaf canlılar, birbirinden farklı kabile düzenleri… Hepsi sanki kendi kurallarıyla gerçekten yaşamış gibi inandırıcı. •Pellucidar’ın en çarpıcı yanı, bu bilinmeyen dünyanın içine düşen David ve Perry üzerinden insanı alıştığımız hiyerarşinin tepesinden alıp en savunmasız halkaya yerleştirmesi. Burada insan ne avcı ne de hükmeden bir güç tam tersine her an av olabilecek kadar kırılgan. Hayatta kalmak için verdikleri mücadele ile yaşanan bu ters yüz ediş medeniyet dediğimiz şeyin aslında ne kadar şartlara bağlı ve değişken bir kavram olduğunu hatırlatıyor. •Pellucidar, hem keşif duygusunu tetikleyen hem de insanın kendine bakışını sorgulatan çok katmanlı bir macera. Dünya’nın merkezine inmek bir bahane asıl yolculuk okurun zihninde yaşanıyor. Fantastik edebiyatı seven, tempolu hikâyelerden hoşlanan ve aynı zamanda küçük bir insanlık eleştirisi arayan herkes için tam anlamıyla sürükleyici bir kaçış kapısı. Serinin devamında bizleri neler bekliyor çok merak ediyorum. Kitapla Kalın
Pellucidar IEdgar Rice Burroughs · Fihrist Kitap · 029 okunma