Merhaba dostlar. Kalemi ile beni yine duygudan duyguya götüren, bir kez daha iyi ki okudum dediğim @semasoykan 'ın kaleme aldığı #adsızroman1864 kitabını bitirmenin huzuru ile anlatmaya geldim sizlere.
Hikayemiz İstanbul'da başlıyor. Neri yıllar sonra tüm cesaretini toplayıp İstanbul'a gelir. Hatırladığı ilk yer olan Antikacı Suphi Doğan'ın yanına gider. Dükkanda Suphi Beyin oğlu Aras ile karşılaşan Neri antika bir vazoyu satmak istediğini söyler. Bu karşılaşma sonrası ikilinin arasında güzel bir hikaye başlar. Suphi Bey küpü görür görmez kime ait olduğunu anlar ve içinde bir ananenin torunu için bıraktığı geçmişin anıları ile dolu sayfaları çıkarır. Neri büyük bir merakla odasında soluksuz bir şekilde sayfaları okur.
Ve acılarla dolu geçmişe yolculuk başlar...
1864 yılı büyük Çerkes sürgünü ve soykırımını iliklerimize kadar hissettirecek Janset, Jankat, ve Elbruz adlı üç çocuğun hikayesini okuyoruz. Yaşadıkları zorlu günler, acılar, yıkımlar, ölümler, sürgünler ve kaybedilmeyen umutlar.
Kuzey Kafkasya'dan Karadeniz'e sürülen çerkes halkının yaşadığı acı dolu günlere şahit olmak her ne kadar yüreğimi yaksa da tarihe tanıklık etmek mutlu etti.
Sıradan bir tarih romanı değil, unutulmaya yüz tutmuş acı dolu günlerin, acıları yaşayan insanların yüreklerindeki yaranın ve bıraktıkları mirasla büyüyen çocuklarının bir seslenişi.
Her bir karakterin bizlere anlatmaya çalıştığı derin anlamları görmek, ders çıkarmak ve gelecek nesillere hem unutturmamak hem de tekrar yaşanmasını önlemek için okunulası değerli bir eser.
Sade ve akıcı bir dille yazılmış olan romanda iki farklı zamanı okusak da asla kopma yaşamadan sürükleyici bir kurgu bekliyor okuyucuyu.
Savaşın insan üzerinde ki etkileri, sürgün, ayrılık, kimlik ve geçmiş arayışı, aile bağları, özlem ve hayatta kalma mücadelesi gibi önemli bir çok konuya değinen yazar eşsiz bir kurguyla kaleme almış sayfaları. Yazarken hissettiklerini okurken bizlerde hissediyoruz. Edebi yönüne ve evrensel nitelikleri ile etkileyici bir okuma sunuyor kitap bizlere.
İki zaman arasında tarihi bir roman okumaya hazırsanız bu kitap gönülden tavsiyedir. Sema SoykanAdsız Roman