Hayat saçma, dünya adaletsiz olabilir; ama Albert Camus, Başkaldıran İnsan’da gösterir ki, insan bu saçmalık karşısında pasif kalmak zorunda değildir. Başkaldırmak, kendi anlamını üretmek ve haksızlıklara boyun eğmemektir; işte insanın yapıcı gücü buradadır. Camus’a göre bu başkaldırı, yıkıcı bir öfke ya da nihilist bir reddediş değil, tam tersine dünyayla hesaplaşırken insanı insan yapan değerleri savunan, ahlaki ve bilinçli bir direniştir. Başkaldırı, yalnızca öfke veya kaos yaratmak değildir. Camus’a göre başkaldıran insan, haksızlık ve adaletsizlik karşısında direnerek, kendi değerlerini ve anlamını yaratır. Camus, tarih boyunca gerçekleşen çeşitli toplumsal ve siyasi başkaldırıları inceleyerek, bunların yapıcı ve yıkıcı yönlerini tartışır. Burada özellikle devrimler ve totaliter rejimler üzerinden insanın sınırları ile eylemleri ele alınır. Ayrıca Camus, başkaldırıyı yalnızca toplumsal bir eylem olarak değil, bireyin kendi varoluşunu anlamlandırma çabası olarak da değerlendirir. Bireyin başkaldırısı, sadece kendisi için değil, toplumsal adalet için de önemlidir. Camus, bireysel direniş ile toplumsal sorumluluk arasındaki bağı inceler. Başkaldırının yıkıcı boyutu kaos ve şiddet getirirken, yapıcı boyutu insanın özgürlüğünü ve onurunu korur, ahlaki değerleri savunur. Başkaldıran insan, kendi özgürlüğünü kazanırken aynı zamanda başkalarının haklarına saygı göstermelidir; bu nedenle bireysel özgürlük ile etik sorumluluk arasındaki denge burada önem kazanır. Sonuç olarak, Başkaldıran İnsan, bize hayatın absürtlüğüne rağmen pasif kalmamayı, kendi anlamımızı yaratmayı ve adaletsizlik karşısında dimdik durmayı hatırlatır. Kitabı okurken insan bir noktadan sonra Camus’yü değil, çevirmeni anlamaya çalışıyor. Tam bir başkaldırı anlatılıyor derken karşına yoksayıcı, düzeçlenme, gönenç, bakışık, düşüngüsel, eytişimsel, önbili, şevigenlik gibi kelimeler çıkıyor. Açık yazayım, ben kitabı mı okuyorum yoksa şifre mi çözüyorum belli değil. Camus’nün derdi zaten zor, bir de üstüne bu kelimeler eklenince insan ister istemez kitaptan soğuyor. Oysa anlatılan şeyler bu kadar dolambaçlı sözcüklere ihtiyaç duymayacak kadar açık ve güçlü. Yer yer düşünceye odaklanmak yerine kelimenin anlamını tahmin etmeye çalışmak, metnin akışını bozuyor ve okuru felsefeden koparıyor.