Cellat iş başında ~özet
2025 3. kitabı
Okunma: 27 Ekim 2025 15:41
Irvin D. Yalom’un “Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi Öyküleri” kitabı, psikiyatrist olarak yaşadığı gerçek terapi deneyimlerinden yola çıkarak yazdığı 10 gerçek terapi öyküsünün her biri farklı bir danışanla yaşanan süreci anlatır.Her biri farklı bir danışanın iç dünyasını, insan ruhunun karanlık ve umut dolu yönlerini anlatır. 1. Öykü : Aşkın celladında , yaşlı hasta Thelma kendi yarattığı aşkın , celladı olduğunu farkederek bu saplantılı tutku aracılığıyla kendini cezalandırmaktadır. Geçlik idealinin tutkusuyla peşinde olduğu şeyin ulaşılabilirliğini anlayınca cellat misali aşkını öldürür . 2. ‘Tecavüz yasal olsaydı ..’ Tecavüz yasal olsaydı yapardım dediğim zaman samimiydim! Ve nereden başlayacağımı da biliyorum!... "Pekâlâ Carlos, hayal ettiğin ve savunduğun şu ideal toplumu düşünelim - tecavüzün yasallaştığı toplumu. Şimdi birkaç dakika için kendi kızını düşün. Onun için bu toplumda - yasal tecavüze açık durumda, cinsel açlık duyup on yedi yaşındaki kızlara zor kullanarak sahip olmaya kalkışan herkes için bir tatmin aracı olarak - yaşamak nasıl bir şey olurdu?" Carlos ansızın sırıtmaktan vazgeçti... Bu terapi olmasaydı karanlık yönleriyle yüzleşmeden kadınlara yönelik düşmanca duygularının farkına varamayacak ve kanseri kabullenemeyecekti Şişman bir kadın : Özgüvenini kaybeden danışan kendini birçok şeye layık göremez ve yıllarca utancla yaşar ,Yalom onun kilolarının arkasına sakladığı benliğini görmesini sağlar . Vücudu kilo kaybettikçe benliği güçlenir Yanlış çoçuk öldü : Chrissie kızının kanserden ölüşünü kabullenemez . Onun yerine işe yarmaz !! oğulları ölmeliydi. Yaşadığı travma kocası ve iki oğluyla arasını açar .Kızıyla vedalaşamadığı için hayata tutunmak güçleşiyordu . Seanslardan sonra kızıyla vedalaşarak oğullarıyla ilişkisini düzene sokar . Benim başıma geleceğini hiç düşünmemişim : Çantasını çaldırınca kendine olan güveni kaybeden danışanına bunun aslında herkesin başına gelebilecek bir durum olduğunu aslında gösterdiği kabullenemediği duygunun bir yadsıma yöntemi olduğunu göstererek eşinin ölümü , kendi yalnızlığı , ölüm gibi duygularla yüzleşmesini yardımcı oluyor . Usulca gitme : Aşk mektuplarını atamayan Dave , Yalomdan onları saklaması için yardım ister.Sanki saklamaktan ziyade onlardan kurtulmak ister Dave ama bırakamıyor da gibidir .Yolom bu öyküde kendiyle özleştirir Dave i çünkü kendisinin de atamadığı mektuplar vardır . Sanırım atamamın nedeni yaşanmışlıklarımızı silmek istemeyişimiz. Zor bir şey bazen küçücük bir nesneye öyle anlamlar yükleriz ki onun kaybı bizi çok üzer. Belki de mektupların yok oluşu yaşamı simgelediği için ölümle özdeşleşiyor . Dave için, zor onları yok etmek ve mektuplarından kimseye bahsedemiyordu . Grup terapisini başladığında bir düş ile mektuplardan bahseder ; düşteki simgeler kesilmiş zarf : artık mektupların anlamını yitirdiğini ; tabanı açılmış ayakkabı ise ruhunu simgeler .Mektuplardan bahsetmek onu ölüm korkusuyla ve yalnızlık duygularıyla yüzleştirir. Ve terapiyi bıraktığında yüklerinden kurtulmuştur . İki tebessüm Bu öyküde konsültasyon tekniğine başvurarak tedavi yöntemimi seçen Yalom terapist ve danışan arasındaki ilişki dinamiğini anlatır. İki farklı yüz ifadesi — biri sahte tebessüm, diğeri gerçek — üzerinden “samimiyet” temasını işler. Yalom, konsültasyon yöntemiyle danışanın maskesinin ardındaki gerçek duygulara ulaşır ve insan ilişkilerinde sahiciliğin önemini gösterir. Üç açılmamış mektup Bu öyküsünde Yolom değersizlik duygusunun insanı nasıl hasta edebilceğini gösteriyor. Çok ünlü bir kardiyolog beraber çalışma yürüttüğü doktor K . İle çalışamlarında ilerleme kaydedemeyince çalışmaları sonlandırılır . Bu çalışmalar esnasında Saul bir yayınevine bu çalışmalarıyla ilgili makale gönderir ve bu makalenin yayınlanması onu aşırı tedirgin eder. Evine enstitüden gelen üç mektubu açamaz . Endişesi kendisinin sahtekarlıkla suçlanacağını düşünmesi. Küçük yaşlarda teyzesiyle büyüyen Saul da o dönemlerde değersizlik hissi oluşmuştur . Bu duygu kendini suçlama dönüşmüş. Terapinin başlarında hastalan Saul terapi iletledikçe kendini toparlar ve mektupları açtığında tamamen iyileşir . Bazen hislerimiz bizi yanlış yönlendirebilir . Sauldaki bu değersizlik hissi onun aslında ne kadar da değerli bir insan olduğunu gölgelemiştir. Kendimizi sevelim , önemseyelim mesajı verir burda Yalom . Terapide tek eşlilik : Tek insan iki kişilik .Marge ne kadar kötümser , depresif ,dağınık ve bakımsızsa , "ben" o kadar akıllı güzel ve çekiciydi . Yalom ne kadar "ben " ile iletişimini sevse de , terapide tek eşlilik olmalıydı. Ve "ben" Margenin kendisini bulması için kurban edilmeliydi . Cellad iş başındaydı ve iki kişilik tek bir bedende dengeyi bulmuştu . Sahibini arayan düşler Bu öyküde Yalom, insanın hayatı boyunca peşinden gittiği hayallerin, arzuların ve anlam arayışının aslında insana ait olduğunu; fakat çoğu zaman bunlardan kaçtığımızı anlatır. Marvin emekli bir muhasebecidir dayanılmaz başağrılarının kökenini bulmak ister , ona göre bu ağrıların altonda cinsel performansı yatıyor. Terapi zor ilerlemektedir . Yolom onun hayatının 6 ay önce emeklilikte değiştiğine inanmaktadır. Marvele göre karısı Phyllis le taki geçen 6 aya kadar öncesine kadar müthiş uyumlu ilişkisi vardı. Ve gördüğü ilginç düşlerden bahseder Yalom a Rüyalarında sürekli cinsel semboller vardır ama bu düşlerin sahibi Yalom ‘a Marvel deki kaygının sebebinin ölüm korkusu olduğunu gösteriyordu Eşiyle bazı iletişim sorunları olduğunu kabul eden marvel Çift terapi tavsiyesini makul görmeye başlar Başlarda Phyliss bu tedaviyi istemesede Marvel daki değişimlerden dolayı kabul eder Çiftler sorunalarıyla yüzleşmeyi başarınca -suçluluk , eksiklik - terapi sonlanır . Artık başağrıları kalmamıştır.
Aşkın Celladı ve Diğer Psikoterapi ÖyküleriIrvin D. Yalom · Remzi Kitabevi · 20199,4bin okunma