Kartvizit
2025 100. kitabı
Popüler olana ok'un hedefine ilerlemesi gibi yaklaşmaktan her zaman çekinirim; ama neler oluyor burada zaviyesinden de bakmayı severim. Bu kapsamda bu kitabı da bakındık. Peki, elde kalan nedir ? Mükerrer şahıslar,mükerrer örnekler, mükerrer varsayımlar ile fazlaca şişirilmiş bir şey okumak durumunda kaldık... Ayrıca, ne yazık ki, malumat biriktirdiğimiz bir konuda mevcut olmadı. Kapitalist sistemi bize örneklerle tarif etmesinin dışında ( ki bu da oldukça bayağı ve bilindik bir şekilde gerçekleştirilmiştir) teorik bir bakış açısı da kazanmış olduğumuzu sanmam. Belki bu 200 sayfalık kitabı bir kartvizit olarak değerlendirip; finansal danışan bulmak için kullanmış olabilir yazar. Bu nedenden dolayı da kendisini suçlayacak değiliz. Sadece geçen zamana biraz üzülürüz; o kadar da hakkımız olmalı. Her genellemenin belli oranda da yanlış olduğu inancına da sahip olduğumu belirttikten sonra; benim mikro çevremde bu kitaptaki tavsiyelerin tamamı mevcut ve yaşantının içine yedirilmiş haldedir. Finansal özgürlüğe ne kadar ulaşabildik, peki ? O konuyu hiç konuşmasak da olur... Eğer benim sosyo-kültürel çevremin dışında bu kitabın hedefinde olan doğru bir kitle varsa da; ondan haberdar değilim açıkçası. Satırlar arasında da kendim için bir finansal tavsiye yakalar da; bundan istifade ederim düşüncesine girdiğimde de yazarın faiz ile arasında helal- haram düzleminde doğru bir yaklaşım kuramayan biri olduğunu gördüm; ondan da hevesim kaçtı. Teknik konularda gayri-Müslim'den dahi istifade edilebileceğini ortaya koymak kaydıyla... Durumun kişisel olduğunu vurgulamak isterim. Peki, kitabın içinden hızlıca bir kaç şeyi çıkarıp burada yazsak: Paranız ile az- çok yatırım yapın ( arsa, emtia, borsa vs ) Lüks tüketimden kaçın, kredi kartı kullanmayın Paranızı değerlendirmek için bir uzman'a danışın Yaşlanınca ( finansal özgürlüğe kavuşunca) da hayatı yaşayın şeklinizi tersine çevirin Kitap sadece ikinci madde üzerinden ilerlese ve bizi kapitalizmin zincirlerinden korumaya çalışsa daha saygın bir yere gelirdi benim nazarımda.
Düşünce
Küçük İşler Büyük ÖzgürlüklerMert Başaran · Butik · 01,676 okunma