Merhaba dostlar
Gülcan Kurtul’un "Benden Geriye Kalanlar" kitabı , bir kadının baskıcı bir çevreden sıyrılıp kendi varlığını inşa etme mücadelesini anlatan, dramatik bir roman .
Köyün muhafazakâr, şiddet dolu ve cehaletle örülü atmosferinde büyüyen Ayla karakteri başrol kitapta .Ayla bir hastalığın pençesinde ve ölümü bekliyor aslında. Ama ne kocasına, ne çocuklarına, kimseye bundan bahsetmez .Öldüğünde kimsenin bunu bilmemesini ister .
Ayla; otoriter bir baba ve ilgisiz bir anne figürü arasında, toplumun dayattığı tabulara boyun eğmeyi reddeden güçlü bir kadındır.
Onun okuma tutkusunu bir kurtuluş yolu olarak seçmesini ve "bir köylü kızının neler yapabileceğini" kanıtlama çabasını okuyoruz aslında kitapta .
Geçmiş ve bugünü anlatan kitap sadece bir başarı hikayesi değildir; aynı zamanda hüzünlü bir veda süreci..
Ayla, hayatının son dönemlerinde geçmişin gölgeleriyle yüzleşmek, sevdikleriyle helalleşmek ve yarım kalan hesapları kapatmak için köyüne geri dönüyor .Bu dönüş; pişmanlıklar, affetme arayışı ve yalnızlık duygusunu yaşatıyor ona .
Yazarın anlatımı oldukça içten ve duygusal betimlemeleri kuvvetli . Karakterin iç dünyasına, özellikle yalnızlık hissine kolayca çekiliyor insan
Ayla'nın çaresizlik içinde kıvranmak yerine, azimle kendi ışığını yakması ilham verici..
Kitapta "yalnızlığın uluyarak ağlaması" gibi çarpıcı benzetmelerle desteklenen hüzünlü bir hava hakim. Özellikle oğluna yazdığı mektup beni çok ağlattı.
Aile içinde ki çatışmalar..anne -baba ilişkilerinde ki eksiklikler ..
Ama herşeye rağmen güçlü bir kadın Ayla ,asla kaderine teslim olmaması, hep güçlü görünmeye çalışması cok etkiledi beni ..
Kitapla kalın dostlar...
Benden Geriye KalanlarGülcan Kurtul