2022 241. kitabı
Okunma: 19 Eylül 2022 09:53
Ulaş Özdemir'in 2017 yılında Kolektif Kitap'tan çıkan bir kitabıdır. Ulaş Özdemir, 1976 Kahramanmaraş doğumlu bir etnomüzikolog, akademisyen (İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'nda öğretim üyesi), bağlama icracısı ve araştırmacıdır. Aynı zamanda Alevi-Bektaşi müziği üzerine uzmanlaşmış bir müzisyendir. Kitap, Özdemir'in 1997-2002 yılları arasında Roll dergisinde yayımlanan yazı ve söyleşilerinden derlenmiştir. 20. yüzyılın önemli Türk halk ozanlarının (âşıkların) portrelerini çizer ve onların hayatları üzerinden Anadolu halk müziği ile kültürüne derin bir bakış sunar. Kitapta yer alan bazı önemli âşıklar ve bölümler: Söyleşiler: Âşık Mahzuni Şerif, Âşık İhsani, Mahmut Erdal, Ali Ekber Çiçek, Kul Hasan, Şahturna, Dertli Divani. Portre yazıları: Âşık Veysel, Nesimi Çimen, Davut Sulari, Kul Ahmet, Muhlis Akarsu, Feyzullah Çınar. Ayrıca gazeteci-ressam Fikret Otyam ile bir söyleşi. Kitap, âşıklık geleneğini, ozanların toplumsal rollerini ve müziklerini belgeleyen değerli bir kaynak olarak değerlendirilir. Röportajların samimiyeti ve âşıklara duyulan hayranlık öne çıkar; halk müziği ve edebiyatı sevenler için mutlaka okunması gereken bir eser olarak nitelendirilir.
Senden Gayrı Aşık mı YokturUlaş Özdemir · Kolektıf Kitap · 201713 okunma