2025 81. kitabı
Oğuz Atay’ın eserlerini okuduysanız ve bu eserlerde kendinizden bir parça bulduysanız, o parçanın asıl sahibini tanımak için günlüğünü mutlaka okumalısınız. Oğuz Atay, günlüğünü hastalık süreci ve ölüm düşüncesi zihnindeyken yazmaya başlıyor. Günlüğü okurken, daha önce okuduğum eserleriyle hasret giderdim. Günlük sadece bir anı defteri değil; Atay, eserlerini nasıl yazdığını da burada anlatıyor. Bitiremediği büyük projesi "Türkiye’nin Ruhu" adlı yazılmayan eserinden bahsediyor. Umarım başka bir evrende "Türkiye’nin Ruhu"nu okuyorumdur. Yaşadığımız hayatın hep aynı olmasından mı yoksa yazmaya değer bir hayatın olmadığını düşünmemden mi bilmiyorum, günlük tutmayı saçma buluyordum. Fakat bu eserden sonra şunu anladım: Yaşadığımız günler yazılacak kadar önemli gelmiyorsa, her gün düşüncelerimizi yazalım. Oğuz Atay vefat edip günlük bitince,daha doğrusu yarım kalınca okuduğum son eseri olduğunu kabullendim. Başka eseri yok. "Beni hemen anlamalısınız," diyor .Günlük, anlaşılmanın son durağı.
GünlükOğuz Atay · İletişim Yayınları · 20207,3bin okunma