2025 12. kitabı
Okunma: 19 Aralık 2025 22:52
Bastırılan duygular yok olmadığını, bilinçaltına itildiğinde, zamala çok tehlikeli bir hal aldığını Freud biliyoruz. Bastırdığımız duyguları kendimiz dönüştüremesek dışarıya öfke , nefret ,huzursuzluk, gerginlik vs. Yetmezmiş gibi birde bedenimize : baş ağrıları , kas gerilmeleri ,uykusuzluk gibi daha sayabileceğimiz birçok rahatsızlıklara bedenimize yansıyor .Bastırdığımız duyguları sanata çevirebiliriz .müzikte söylenmeyen duygu ritim ve melodiye, resimde içsel çatışma renk ve perspektife , edebiyat duygular karakter ve metaforlara dönüşebilir. Yada anlatarak , günlük tutarakta bu duyguların bizi yönetmeyecek halle getirebiliriz. Kitapta kısaca Dips adında, çevresi tarafından zeka geriliği olduğu düşünülen çocuğun oyun terapisiyle kendi benliğini keşfetme sürecini anlatıyor. Dips zamanla terapi sayesinde duygularını daha iyi ifade etmeyi öğrenir. Terapist çoçuğu olduğu halde kabul ediyor ,yönlendirmeden ona uyum sağlıyordu. Öfke ,nefret , üzüntü gibi duyguları bastırması yerine o duyguları hissetmesini sağlıyordu. Bu sayede Dips zamanla kendi benliğinin keşfetmeye başlıyordu. Gelişim çağındaki çoçukların benlik kavramı gelişmesi için ona seçimlerin önemi olduğu, duyguları var olduğunu , kendisi değerli hissetmesini sağlamamız lazım Gerçek terapi kayıtlarından alınmış olması dikkatimi çekti. Çoçukların iç dünyasını anlamak onlara nasıl yaklaşmış gerektiğini hakkında güzel rehber niteliğinde kitap.
Benliğini Arayan ÇocukVirginia M. Axline · Panama Yayınları · 20183,941 okunma