Joseph goebbelsin en etkilendiğim ve kendime örnek aldığım yönü şudur: etkili ve coşkulu hitabet yeteneği sayesinde insanların duygularına erişebilmek ve nazi döneminin 1944/1945 dönemi olan en zor zamanlarında bile soğukkanlı bir şekilde olay ve olguların her yönünü değerlendirip propaganda yapabilmesidir. Kitabın son sayfalarında yazdığı bir not ise joseph goebbelsin ne kadar güçlü bir karakter olduğunu ortaya koymuştur. O not ise şudur: ingilizlerin hava saldırıları sonucunda almanyanın bir kentini tamamen yıkmalarının ardından ingilizlerin ingilterede kendilerini övmeye çalışarak öldürülen insan sayılarını abartılı bir şekilde göstermeye çalışmışlardır. Bu durumda ise joseph goebbels bu ingilizlerin yaydığı haberleri yalanlamayıp gerçekten de böyle bir şey olduğunu artık o şehirde bombalanacak bir yapının kalmadığını belirterek ingilizlerin o şehire yapılacak bombalamaların önünü kesmek istemesi oldukça soğukkanlılık ve propagandanın temelindeki özü çok iyi bilen birisi olduğunu gözler önüne sermektedir. Çünkü ingilizlerin belirttiği rakamlar gerçeklerin belki de yüz katı fazlasıydı ancak ingilizler kendini övmek amacıyla daha sonraki saldırıların artık yersiz olacakları kanısına varmışlardır ve bu sayede şehir bir nebze de olsa nefes alabilmiştir. Bu da joseph goebbels gibi bir karakterin duygusal yenilgiye kapılmamasının bir sonucudur. Joseph goebbelsin Etkileyici çok fazla yönü bulunmaktadır. Haricen okuduğum bir söz ise şudur ki: hitleri hitler yapan joseph goebbels dir diye. Döneminin en iyi siyasete yön veren insanlarından biridir. Kitabı okurken acaba joseph goebbels siyasetçi değil de asker olsaydı ikinci bir erwin rommel olur muydu diye düşünmüyor değil insan. Benim gibi tarihten haz alan insanların okuduğunda bu kitap hakkında farklı bir görüşe sahip olacağından eminim. İyi okumalar.