···Okunma: 16 Eylül 2025 23:28 Ia GENBERG’in 2024 Uluslararası Booker Ödülü finalisti olan romanı Detaylar’ı henüz bitirdim. Konusu kısaca şu şekilde; ismini bilmediğimiz anlatıcı bir ateşli hastalık sırasında geçmişini hatırlar.
Hayatımızda önemli bir yere sahip olan insanlar vardır. İşte Detaylar’da da anlatıcı geçmiş arkadaşları, aile ve romantik ilişkileri arasında yer edinmiş dört önemli kişiden bahsediyor. Johanna, Niki, Alejandro ve Birgitte.
Yazar hayatımızdan geçen insanlar ile yaşadıklarımız, yaşamadıklarımız ve koptuktan sonra bile bizde bıraktıkları izlerin peşinde sürüklüyor bizi. Kendimizden bir şeyler bulduğumuz kitaplara çekiliriz genelde.
Bu kitapta da beni kendine çeken şey, hikaye ve olay örgüsünden çok, o yaşanırken “küçük” görünen ama çok sonra ne kadar “büyük” olduğunu anladığımız “detaylarda” kaybolma hissinin tanıdıklığı oldu.
En çok etkilendiğim bölüm ise Birgitte’in hikayesi. Anlatıcının, annesinin hikayesini sona bırakması ile ilk üç ismin birbiri içine geçen hikayeleri, ilişkileri son bölümde daha da anlam kazanıyor.
Hayattaki pek çok ilişkinin anne ile olan ilişki ile benzer nüanslar taşıması gibi oldukça derinlikli bir konuyu gündelik detaylarda böylesine görünür kılabilmek… bu senenin en sevdiğim kitapları arasında yerini aldı bile.