Puan vermedi·240 syf.····Okunma: 16 Kasım 2025 13:56 Uzman Psikolog Ceyda Ceylan Kortak’ın yazdığı on altı öyküden ve öykülerin psikolojik analizinden oluşan İllüzyon için edebiyat ile psikolojinin buluşma noktası diyebiliriz.
Öykülerin sonuna geldiğinizde kitabın adının neden “İllüzyon” olduğunu anlıyorsunuz çünkü tam bir ters köşe ile bitiyor hepsi. Okumaya başladığımızda hayat tecrübelerimize dayanarak bazı tahminlerde bulunuyoruz.
Fakat sonunda görüyoruz ki madalyonun hiçbir zaman tek yüzü yok. İnsan davranışlarına dair bildiklerimiz ve biraz da ön yargılarımız ile yaptığımız tahminleri boşa çıkarıyor her bir öykü.
Çünkü sonunda bambaşka bir gerçek ile karşılaşıyor ve insan psikolojisine dair bilmediğimiz ne çok şey olduğu gerçeği ile yüzleşiyoruz. Öyküleri çok sevdim ama özellikle Mazlumun Ahı, Tanıdık Yüzler ve Babasının Oğlu çok etkiledi beni.
Bununla birlikte son öykü olan İçimizdeki Güç, çok önemli bir konuya parmak basıyor. Psikolojik sağlığın da diğer tüm alanlarda olduğu gibi çok önemli olduğunu, ehil ellere bırakılması gerektiğini acı bir şekilde hatırlatıyor.
İnsan psikolojisine ilginiz varsa ve öykü de seviyorsanız her öyküde insanın karmaşık doğasını keşfe çıkacağınız İllüzyon’u da seversiniz. Ben bu konsepti daha uzun öykülerle de okumak isterim.