Yılbaşı yaklaştı.
Her sene olduğu gibi yine aynı sözleri duymaya, okumaya başladım. — "Ama bu sadece eğlence" Diyorlar ki dinle bir ilgisi yok. Bizde onlara şunu söylüyoruz. Selef, bir fiile bakarken sizin niyetinizi değil, o fiilin kime ait olduğuna bakar. Resûlullah ﷺ "Kim bir kavme benzerse o da onlardandır" buyururken, bunun altına "eğer eğlenmek için yaparsax diye bir dipnot düşmedi. Benzeme, eğlenceyle de olur, ciddiyetle de. Şiar şiar olarak kalır. — " Biz Noel’i kutlamıyoruz, yılbaşı bu." İsmi değiştirince hakikat değişmiyor. Çam ağacı, özel gece, geri sayım, tüketim kultürü, kutlama ruhu, vs. Bunların hangisi İslam’dan? Resûlullah ﷺ Medine’de insanların kendilerine ait iki eğlence günü olduğunu duyduğunda, " Sizinkiler kalsın" demedi. "Allah size onların yerine daha hayırlısını verdi" buyurdu. Bu söz, Müslüman’in başka bayram aramaya ihtiyacı olmadığını ilan ediyordu. Selef bu hadisi, kâfirlerin bayramlarına yaklaşmamak için temel delil aldı. — "Kalbim temiz, Allah kalbe bakar." Evet, Allah kalbe bakar. Ama kalp, itaatle konuşur. Kalbi temiz olan, Resûlullah ﷺ’in özellikle ayrışmaya çalıştığı yerlerde gevşek davranmaz. Peygamber ﷺ, sakalı bırakmayı emretti; müşriklere benzemeyin diye. Bıyığı kısaltmayı emretti; Yahudilere muhalefet için. Saçı boyamayı teşvik etti, Ehli Kitap’a benzememek için. Bunlar ibadet değil, kimlikti. Demek ki benzeme meselesi, selef nezdinde hafif bir detay değil. Biz size "insanlarla kavga edin" demiyoruz. Ama şunu söylüyoruz; Resûlullah ﷺ bir topluluğa özellikle "muhalefet edin" demişse, orada tarafsızlık yoktur. Yılbaşı meselesi de tam olarak buradadır. Eğlence diye başlayan şey, kimlik erozyonuyla biter. Üzücü gerçek ortada ki yılbaşı yaklaşıyor diye sevinenler çok. Müslüman, kendisine ait olmayan bir sevince, eğlenceye, geceye neden ihtiyaç duyar? İslam'a ait bir gece ise (değilde) selefiniz kim? Yine belirtmekte fayda var ki; 7 hristiyan bir danaya girsede yılbaşı kutlamam! Îmân, itaat, İslâm bunu gerektirir.
Duygu ve Düşünce