·752 syf.····Okunma: 04 Ağustos 2025 02:29 Shirley, Jane Eyre’deki gibi yoğun bir aşk hikâyesi bekleyenler için sıkıcı olabilir çünkü burada romantizm arka planda, ön planda ise kadınların toplumdaki konumu ve özgürlükleri var. Kitap, sanayi devrimi sonrası yaşanan ekonomik krizleri, işçi-fabrikatör çatışmalarını çok detaylı anlatıyor. Bu yüzden başlangıçta biraz ağır ilerleyebilir ama Brontë’nin amacı sadece bir aşk hikâyesi anlatmak değil, toplumsal düzeni ve kadının bağımsızlığını sorgulamak.
Shirley karakteri, dönemin kadın algısını yıkan güçlü bir figür. Maddi gücü sayesinde kendi kararlarını veriyor, erkeklerin alıştığı rolleri kabul etmiyor. Bu, Charlotte Brontë’nin feminist bir bakışı olduğunu gösteriyor. Caroline ise daha duygusal, kırılgan, yalnız bir karakter. İkisinin dostluğu bence kitabın en güçlü yanı. Aşk var ama dikkatli okursan, asıl mesele özgürlük ve kimlik arayışı.
Benim için kitapta en etkileyici şey şu oldu: Charlotte Brontë, kadınların sadece “evlenmek için var” gibi görülmesine sert bir cevap veriyor. Bugün bile güncelliğini koruyan bir mesaj bu. Yalnız kitabı daha iyi sindirebilmeniz için kafanızın en rahat olduğu dönemde okumanızı tavsiye ederim. Keyifli okumalar..