·126 syf.····Okunma: 22 Aralık 2025 22:56 "Bütün her şey gelip geçici, peki ya ben?" diye soruyor Werther. Kitabı bitirdiğinizde elinizde kalan tek şey sadece hüzün değil, aynı zamanda insanın hissetme kapasitesine duyulan o büyük hayranlık oluyor.
Neden Okumalısınız?
Duyguların Zirvesi: Werther, duygularını bir süzgeçten geçirmeden, olduğu gibi mektuplarına döküyor. Akılcı dünyaya karşı bir başkaldırı bu.
Mektup Türünün Gücü: Goethe, mektup (epistolar) tarzını öyle ustaca kullanmış ki, bir süre sonra Lotte'ye değil de sanki size yazıyormuş gibi hissediyorsunuz.
Doğa ve İnsan: Kitaptaki doğa tasvirleri, Werther'in ruh haliyle birlikte değişiyor. O mutluysa güneş parlıyor, o yıkılmışsa fırtınalar kopuyor.
Werther mi, Albert mi?
Çoğu okur Albert’i sıkıcı bulur ama aslında Albert, gerçek dünyanın, mantığın ve düzenin temsilcisidir. Werther ise bu düzene ait değildir. O, bir yere ait olamamanın, "fazla hissetmenin" kurbanıdır. Onun acısı sadece Lotte’ye ulaşamamak değil, bu dünyaya sığamamaktır.
"İnsan ne tuhaf bir mahluk! Kendi mutsuzluğunu, mutluluğundan daha çok besliyor.". İyi okumalar dilerim.
#Goethe #DünyaKlasikleri #GençWertherinAcıları #Edebiyat #Romantizm