·400 syf.····Okunma: 23 Aralık 2025 13:20 Orhan Kemal’in El Kızı adlı romanını, çok önerilen ve popüler bir eser olduğu için okudum. Ancak kitabın daha başlarında beni rahatsız eden bazı anlatım biçimleri dikkatimi çekti. Romanın özellikle son sayfalarında ise çocuk yaşta bir kız çocuğuna yönelik betimlemeler, benim için ciddi bir rahatsızlık kaynağı oldu.
Dokuz–on bir yaş aralığında olduğu anlaşılan bir çocuğun fiziksel özelliklerinin bu şekilde ön plana çıkarılmasını, edebi bir gerekçeyle açıklamaya çalışmak dahi doğru bulmuyorum. Bu tür anlatımların masum ya da normalleştirilebilir olmadığını düşünüyorum.
Edebiyatın toplumu anlatma ve eleştirme gücü elbette önemlidir; ancak çocuklara yönelik bu bakış açısının metinde yeterli bir eleştirel mesafeyle sunulmadığını hissediyorum. Bu nedenle kitabın neden bu kadar popüler olduğunu ve okurlar tarafından bu yönüyle sorgulanmadan kabul edildiğini anlamakta zorlandım.
Sonuç olarak El Kızı, bende edebi bir tatmin bırakmadığı gibi etik açıdan da ciddi soru işaretleri uyandıran bir eser oldu. Bu sebeple kitabı gönül rahatlığıyla önerebileceğim bir noktada değilim.