Puan vermedi·219 syf.··Beğendi
···Okunma: 09 Ağustos 2025 00:00 Yaşamı askıya almak mümkün mü?
Don Delillo, 2016 yılında yayımlanan Sıfır K romanının merkezine insan dondurma deneylerini (kriyoteknoloji) yerleştiriyor. Bilimkurgu romanlarını çağrıştırsa da bu deneylerin getirdiği ikilemlere yoğunlaşan felsefi bir roman.
Ölümsüzlük dinlerin de bilimin de odağında. Dinler ölümsüzlüğü sonraki yaşam vaadiyle sunuyorlar, bilim ise bu dünyada yaşamı uzatmaya çalışıyor.
Delillo, bilim ve dinin ölümsüzlüğe yaklaşımını bir çatı altında toplamış. Ultra zenginlerin faydandığı bilimsel gelişmeleri yeni bir din gibi sunuyor. Dinlerin temelinde insanın evreni anlamlandırma çabası ve sonsuz hayat beklentisi var. Bu anlamlandırma durumunu kriyoteknoloji merkezini ziyaret eden oğul Jeffrey’de gözlemliyoruz. Babası ve üvey annesi gibi bir inanan değil o, şüpheci. Tabii bu noktada dil felsefesinin problemleri doğrultusunda metin derinleşiyor. Beden-ruh ikiliği de önemli yer tutuyor; insan dondurulduğunda bilince ne oluyor? Antiklerden başlayıp açın :)
Kitabın en çarpıcı yönlerinden birisi ise ölümsüzlük arayışındaki tezatlık. Ayrıcalıklı bir grup sonsuz hayat için uğraşırken dünya parçalanıyor, savaşlar, yıkım. Bireysel kurtuluşun peşindekiler için toplumsal çöküş önemsiz. Savaş ve ölüm görüntüleri sürekli ekranlarda. Beyaz Gürültü romanını okuyanlar ekrandan aktarılan görüntüleri ve bizi nasıl yönlendirdiğini işlediğini hatırlayacaktır.
Delillo’nun adı epeydir Nobel Edebiyat Ödülü adaylarında geçiyor. Sıfır K’yı okuyunca o ödülü çoktan almalıydı diye düşündüm. Es geçmeyin bence.