·224 syf.····Okunma: 24 Aralık 2025 19:59 John Wyndham'ın 1955 yılında yayınlanan post-apokaliptik romanı The Chrysalids, özünde insanlığın doğasına dair sert bir etik sorgulama olan bir bilim kurgu romanı. Roman, detayları verilmese de nükleer bir felaketin ardından yeniden şekillenmiş bir dünyada, normal kavramını merkezine almış bir toplumun içinde büyüyen David isimli bir çocuğun gözünden anlatılıyor.
Dini bir yönetimin hakim olduğu bu dünyada sapkınlık, yalnızca bilinç ve davranış odaklı değil aynı zamanda nükleer felaketin etkisiyle dünyada insan, hayvan ve bitkilerin yaşadığı mutasyonlar çevresinde gelişen fiziksel farklılıkları da içeren, toplumun merkezine oturan bir kavram.
Roman boyunca, yetişkinlerin sorgulamadan kabul ettiği normları çocukların gözünden yazarak, Whyndham, okuru sürekli olarak ahlaki bir gerilimin ortasında tutuyor. Çocukların fark ettiği ama adını koyamadıkları adaletsizlik, olaylar ilerledikçe okuyucuda da parçaları birleştirdiğimiz hem çok ilginç hem de çok gergin bir kurgu oluşturuyor.
Kitabın ismi Chrysalids, Türkçe'de koza anlamına geliyor. Bu isim de romanın merkezindeki metaforu çok net bir şekilde karşımıza koyuyor. Romandaki dünyada, Waknuk'ta yaşayan insanlar kendilerini Tanrı'nın görselinde yaratılmış ve insanın ulaşması gereken 'son hal' olarak tanımlıyor. Değişim bu sebeple tehlike ve sapkınlık olarak görülüyor. Ancak koza kırılmadan kelebek doğamayacağı gibi değişimi engellemeye çalışan her düzen, kendi çöküşünü hazırlar. Ana karakterimiz David ve romanın çevresinde şekillendiği diğer çocuk karakterlerimiz de bu kozanın içindeki yeni, adlandırılmamış ancak bastırılamayacak geleceğin vaadini taşıyan kelebekler gibi.
Kitabın temelindeki değişim korkusu ve nükleer yıkımı yaşayıp insanların radyasyon yüzünden mutasyona uğrayışı, yazıldığı dönem ve Soğuk Savaş sebepli nükleer savaş korkusundan kaynaklanıyor. Ancak bu nükleer savaş ve mutasyonlar dışında Chrysalids'in içerdiği normal kavramına uyum sağlama baskısı, farklıya karşı duyulan tahammülsüzlük ve güvenlik adına özgürlükten vazgeçme yatkınlığı gibi durumlar hâlâ günümüzde etkisini devam ettiren ve kitabı günümüzde de önemli kılan noktalar.