2025 44. kitabı
Bugün ismini duyduğum an duraksadığım, kapağını açtığımda ise kendimle yüzleştiğim bir kitapla geldim: Akif Mengeş’in kaleminden Gecekondu Müslümanlık. Hepimiz başımızı sokacak evimizin sağlam, depreme dayanıklı, temeli kuvvetli olmasını isteriz değil mi? Peki ya ahiretimizi içinde barındıracak olan "inanç evimiz"? İşte yazar tam olarak bu can alıcı noktadan vuruyor bizi. Kitap, "atalarımızdan böyle gördük" diyerek yaşanan, temeli zayıf, ilk sarsıntıda yıkılabilecek o derme çatma inanç yapısına "Gecekondu" diyor. Ve bizi, ilimle, şuurla, gerçekten hissederek inşa edilen o sağlam binaya, yani Tahkiki İman'a davet ediyor. Akif Mengeş, günümüz toplumunun en büyük yarası olan "şekilciliği" ve "mirasyedi Müslümanlığını" o kadar net bir dille eleştiriyor ki, okurken sık sık "Acaba ben de mi gecekonduda yaşıyorum?" diye sormaktan kendinizi alamıyorsunuz. Dili asla üstten bakan bir hoca tavrında değil; aksine sizinle dertleşen, aynı sancıyı çeken bir dost sıcaklığında. Sosyolojik tespitleri o kadar yerinde ki, satırların altını çizmekten kaleminiz tükenebilir. Gelelim bir okur olarak "Keşke" dediğim, eleştirel gözle baktığım kısımlara... Yazarın "gecekondu" metaforu ve hastalığı teşhis etmesi gerçekten muazzam. Sorunu çok net görüyoruz. Ancak bir okur olarak, bu güçlü tespitlerin ardından reçetenin, yani "çözüm yollarının" biraz daha detaylandırılmasını çok isterdim. "Tamam, gecekonduda oturuyoruz, bunu anladık. Peki o sağlam binayı inşa etmeye tam olarak nereden, hangi pratik adımlarla başlayacağız?" kısmında okura biraz daha somut bir yol haritası çizilebilirdi. Teşhis mükemmel ama tedavi süreci biraz daha geniş yer tutabilirdi diye düşünüyorum. Sonuç Olarak; Gecekondu Müslümanlık, inancını bir gelenek olmaktan çıkarıp bir yaşam biçimine dönüştürmek isteyen, "Ben neye, neden inanıyorum?" sorusunun cevabını arayan herkes için sarsıcı bir uyanış kitabı. Akif Mengeş’in bu eseri, kütüphanenizde "kendine gel" uyarısı olarak durmalı. Peki, elimizi vicdanımıza koyalım... Sizin inanç dünyanız sarsılmaz bir kale mi, yoksa tadilata ihtiyacı olan bir gecekondu mu? Yorumlarda samimiyetle dertleşelim!
Gecekondu MüslümanlıkAkif Mengeş · Gülnar Yayınları · 202514 okunma