···Okunma: 22 Aralık 2025 17:38 JANE EYRE / CHARLOTTE BRONTE
“ Rehberim duygularım değil aklımdır ! “
Jane Eyre,öksüz kalmanın yükü omuzlarında iken,dayısının vasiyeti üzerine onun evinde,yengesi ve kuzenleri ile zorlu bir yaşam sürmektedir. Küçük yaşta hiçbir yere ait olamamanın verdiği hırçınlık ve uğradığı haksızlıklar yetmezmiş gibi, eğitim alması için,yatılı bir okula gönderilir. Eğitimini tamamladıktan sonra,2 yıl da öğretmenlik yaptığı Lowood’tan ,Thornfield’a mürebbiyelik yapmak üzere yola çıkar. Gittiği evin sahibi Mr. Rochester ile tanışması onun için bir dönüm noktası olur ve ona aşık olur.Ancak evlenmeye karar vermelerinin ardından işler yolunda gitmez ve Jane evi terk etmek zorunda kalır. Yaptığı uzun ve yorucu yolculuk sonunda tüm ümitlerinin bittiği anda çaldığı bir kapı ; kaderinin tekrar yazılmasına sebep olacaktır.
İlk sayfalarda küçük Jane’in uğradığı zorbalık gözlerimi yaşartsa da ; sonunda güçlü ve boyun eğmeyen bir kadına dönüşümüne şahit olmak harikaydı. Sevmek ve sevilmek kavramlarını geri planda bırakıp ,her defasında kendi olmayı seçen Jane; kadınsal bir başkaldırının adeta temsilcisi olmuş bu kitapta. Kitaplarla kalın