Gece Açan ÇiçeklerTarkan Tufan
Tarık Tufan’dan okuduğum dördüncü kitap olan Gece Açan Çiçekler, yine sessiz ama derin bir yerden yakaladı beni. Bu roman; zamanın iki ucunda, aynı acının farklı biçimlerde yaşandığı hayatları birbirine bağlayan, insanın içini ağır ağır sızlatan bir hikâye. Yıkım, bekleyiş, kayboluş ve tüm bunların içinden filizlenen kırılgan umutlar… Her sayfasında biraz daha içime çöktü.
Halide, bu hikâyenin kalbinde duran en kırık karakterlerden biri. Sevgisizliğin normalleştiği bir ailede büyümüş, görünmeden yaşamayı öğrenmiş, hep eksik kalmış bir kadın. Onun sessizliği, çocukluktan kalan boşlukları ve sevilmeye dair içten içe taşıdığı özlem beni çok etkiledi. Ah Halide… Sana o kadar üzüldüm ki. Sevgisiz bir ailede büyümüş olsan da biz seni okuyanlar olarak çok sevdik. Kalbimde yerin hep olacak.
Ama bu romanı benim için daha da derinleştiren bir karakter daha var: Derviş Ali. Yüz yıl öncesinden gelen, karanlık bir zindanda kaderine terk edilmiş bu adam, sadece fiziksel olarak değil, ruhen de tutsak. Onun çaresizliği, bekleyişi ve kaderle sessiz kavgası, Halide’nin yalnızlığıyla tuhaf bir biçimde örtüşüyor. Zamanlar değişse de acının, haksızlığın ve insanın içindeki karanlığın değişmediğini Derviş Ali üzerinden çok güçlü hissettim.
Gece Açan Çiçekler, sadece bir olay örgüsü değil; kuşaklar boyunca taşınan yaraların, konuşulamayan sırların ve yüzleşilmemiş geçmişlerin romanı. Tarık Tufan, gerçek ile büyülü olanı ustalıkla harmanlayarak okuru hep tetikte tutuyor. Bazı satırlarda durup uzun uzun düşündüm, bazı sayfalarda içim burkularak okudum.
Bu kitap bana şunu hissettirdi: Gece ne kadar karanlık olursa olsun, bazı çiçekler yine de açıyor. Ve bazı insanlar, ne kadar yalnız kalırlarsa kalsınlar, bir yerlerde sevilmeyi hak ediyor. İyi ki okudum, iyi ki bu hikâyeye dokundum.
Sevdiğim Alıntılar
"Anladım ki bu dünyanın tek hakikati insanın yalnızlığıdır, ötesini anlamaya çalışanların kalbinde sadece yorgunluk kalır."
"Hayatım beni en zayıf ihtimalleri muhtaç yorgun bir ruha dönüştürdü."
Bizim türkçemiz ne güzel değil mi? 🫠👑
Kırılgan umutlar tamlaması, iki kelimeyle ne büyük bir nefes oluyor ruha🫠👑
İncelemeniz çok güzel olmuş, gönüle dokunmuş belli 🥹🦋
Tarık Tufan kelimelere büyü serpiyor olmalı 😇🦋
Emeğinize yüreğinize sağlık 💐🤗
Nasıl güzel, incelik dolu bir yorum yapmışsınız, teşekkür ederim; okuyunca çok mutlu oldum. Tarık Tufan okumak, sizin de dediğiniz gibi büyüleyici...
Sağlıcakla ve kitapla kalın 🥰
Fатма ᵕ̈♡︎🌸💐