2025 14. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 11:59
Eddy de Wind ve eşi Friedel, II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından esir alınan binlerce Yahudiden ikisidir. Eddy bir doktordur, Friedel ise hemşiredir; ancak Auschwitz’te mesleklerin hiçbir önemi yoktur. Eddy temizlikçi olarak 9. Blok’a, Friedel ise kadınlar üzerinde insanlık dışı deneylerin yapıldığı 10. Blok’a gönderilir. Her gün işkenceye, dayağa, aşağılanmaya ve sürgüne maruz kalan Eddy’nin tek amacı; tanık olduğu zulmü ve insanlık dışı muameleyi tüm dünyaya duyurabilmek için hayatta kalmaktır. Kitap, kamptaki günlük yaşamı; açlığı, hastalıkları, korkuyu ve sürekli ölümü bekleme hâlini çarpıcı bir gerçeklikle anlatıyor. İnsanlık dışı savaşlarda en ağır bedeli yine kadınların, çocukların ve masum insanların ödediğini gözler önüne sererek savaşların gerçek yüzünü ortaya koyuyor. Yazarın kendi hayatını ve kampta yaşadıklarını birebir kaleme alması, eseri daha da sarsıcı kılıyor; belki de bu yüzden beni fazlasıyla etkiledi. Yahudi zulmü üzerine pek çok kitap okumuştum. Bu kitapların içerikleri genellikle birbirine benziyor; çünkü yaşanan acılar da aynı: tecavüzler, işkenceler, açlık ve sefalet… Ancak bunları bizzat o kamplarda bulunmuş birinin ağzından okumak çok daha farklı bir etki yaratıyor. Özellikle tıbbi deneylerin çoğunlukla kadınlar üzerinde yapılması, insanın içini acıtan en korkunç gerçeklerden biri. Kitabı okurken sürekli şunu düşündüm: İnsan nasıl bu kadar merhametsiz olabilir? Sadece farklı bir görüşe ya da inanca sahip diye yapılan bu işkenceler nasıl normalleştirilebilir, nasıl görmezden gelinebilir? Bugün hala gözlerimizin önünde devam eden Gazze ve Doğu Türkistan zulmü varken, biz ne yapabiliyoruz? Neden kimse durdurmuyor? Binlerce masum insanın ne suçu, ne günahı var? Yiyecekleri bir parça ekmekten ibaretken, bu insanlardan tam olarak ne isteniyor? Geçmişte yaşananların “tarihte kaldığını” sanmak büyük bir yanılgı. Çünkü insan değişmedikçe, zulüm yalnızca yer değiştiriyor. Auschwitz’te yaşananlar, bugün başka coğrafyalarda, başka isimlerle ama aynı acıyla tekrar ediyor. Ve insanı en çok yaralayan şey, bu acıların çoğu zaman sessizlikle karşılanması.
Son Durak AuschwitzEddy de Wind · Nemesis Kitap · 2021164 okunma