2025 6. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2025 13:35
Kitap güzeldi. Kısa olduğu için hemen bitti. Yazar Rusyadaki mesleki aristokrasiden hatta genel bir alt üst tabakadan bahsetmiş ve mizah ile dolaylı yoldan eleştirmiştir. Kendi halinde yaşayan alt tabakadan olan memur Akakiyeviç palto ile hayatına bir anlam bulmuş, Nasredddin Hocanın "Ye kürküm ye" fıkrasında olduğu gibi etrafındakiler, onu küçümseyenler, alay edenler onu değerli görmeye başlamış. Ancak paltonun çalınması-beklemediğim şekilde- ona üzülmüş olan memur arkadaşları para toplamaya çalışmışlar hatta kimisi de onu avutmaya çalışmıştır. Bu beni gerçekten mutlu etti. Ancak maalesef paltosu için üst düzey memurların takındıkları maske ve sert tavırlar hassas kalpli, iyi niyetli ve korkak memurumuzun dilekçe vermesine mani olmuş, duygusal gerilim ve baskı onun hastalanmasına sebep olmuş ve vefat etmiştir. Yazar ilahi adaleti onun hortlağıyla sağlamıştır. Hortlak herkesin paltosunu almaya çalışmış söylentilerle yol açmıştır. En son baş memurun paltosunu almaya çalışmış onu korkutmuş ve gözden kaybolmuştur. Öncesinde Memur Akakiyeviç'in ölüm haberini almakla üzülmüş ve vicdanı sızlamıştır. Bu olayla birlikte artık astlarına daha iyi davranmaya başlamıştır.
PaltoNikolay Gogol · Tutku Yayınevi · 201746,2bin okunma