2025 84. kitabı
Okunma: 25 Aralık 2025 11:51
William Golding'i incelemelerdeki yorumlardan ve puanlamardan, ülkemizde pek fazla anlaşılmadığını fark ediyorum. Çoğu eserinde bir şeyi doğrudan söylemek yerine dolaylı yoldan göstermeyi tercih eder. Benim beğendiğim bu anlatım tarzı, başkası için olumsuz gelebilir. Özellikle bu kitabın dilinin, yazarın diğer kitaplarına göre daha zorlayıcı olduğunu söyleyebilirim. Golding bizi bir neandertalin zihnine atıyor. Onların dünyayı algılayış biçimlerine hapsoluyoruz, duygularını hissediyoruz. Bu da kitabı okurken yüksek bir dikkat ve odaklanma gerektiriyor. Kitapta neandertallerin saf, insanların ise daha kurnaz olduğunu görebiliriz. İnsanların gelişmiş aletleri ve silahları vardır. Neandertaller ise hiç silaha ihtiyaç duymamıştır. İnsanlar daha hırslı ve en ufak bir şey için bile neredeyse birbirlerini yiyecek gibi davranırlar. Neandertaller ise paylaşarak ve doğaya saygı duyarak yaşamlarını sürdürürler. Yazar onların düşüncelerine "resim" adını verir. Birbirleriyle iletişim kurarken fikirlerini "bir resmim var" diyerek paylaşıyorlar. Lok zihninde biriken çok sayıda resmi bir araya getirip bir sonuç çıkarmakta zorlanır. Belki de gerçek hayatta neandertallerin soylarını yok oluşa götüren en önemli etken bu resimlerden bir çözüm üretememektir. Saflığı özellikle Lok karakterinde görürüz. Bir bölümde kendisine fırlatılan bir oku, "Bu dalı nehrin üzerinden ölü ağaca attılar" şeklinde yorumlaması, hatta ona verilen bir hediye zannetmesi, olayları ne kadar farklı algıladığını gösteriyor. Onlardaki bu saflık bir zayıflık mı, yoksa modern insanda artık bulunmayan manevi bir güç mü? Ne var ki bu özelliğin hayatta kalma mücadelesinde dezavantaja dönüştüğü görülebilir. Güncel bazı görüşler ise neandertallerin bizden daha az zeki olmadığını, fakat değişen iklim koşullarına uyum sağlayamadıkları için soylarının yavaş yavaş silindiğini öne sürüyor. İnsanlıktan izole yaşamış, medeniyetten uzak bazı sapiens kabileleri bile bize çok ilkel görünebiliyor. Neandertallerin soyu ise yaklaşık kırk bin yıl önce tükendi. Günümüze kadar varlıklarını sürdürebilmiş olsalardı, belki de zamanla gelişip sosyalleşerek daha organize topluluklar hâline gelebilirlerdi. Belki bir gün, daha kurnaz, daha zalim ve daha duygusuz bir iki ayaklı varlık, insanlığı benzer bir sonla karşı karşıya bırakabilir. Neandertallerin yaşamı bilimsel olarak her ne kadar tam olarak tahmin edilemese de yazar bu romanda onlarla derin bir bağ kurmuş ve yaşamlarını hayalinde canlandırıp kelimelere dökerken mükemmel bir iş çıkarmış. Bu hikâye bundan daha etkileyici anlatılamazdı.
İnsan ve Hayat
MirasçılarWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2024143 okunma
Golding bazen anlayamıyorum ama tarzını seviyorum. Favori yazarlarımdan :d
Alican Doğan
Özellikle bu kitapta ne anlatmak istediğini kavrayana kadar kıvrandım, alıştıktan sonra akmaya başladı. Hızlı okumaya pek gelmiyor kitapları. Bazı kitapları ilk başta çözemediğimzde pes etmeyip devam edersek, belki o eşiği aştığımızda bize daha güzel gelebilir.