Mirasçılar

William Golding
Mirasçılar Neandertal insanının Homo sapiens’le karşılaşmasının ardından uğradığı yıkımın öyküsüdür. William Golding 1955 tarihli romanında, bilinmeyen “öteki”ne karşı duyulan korkuyu, Neandertallerin dünyada son günlerini yaşadığı tarihöncesi döneme yerleştirir. Golding’in Neandertal insanı dönemin bilimsel bulgularıyla tam bir uyum içinde değildir. Öldürmenin “kötülüğüne” inandığından doğada bulduğu yiyeceklerle yetinir. Golding ona bir din ve telepati yeteneği de atfeder. Son dönemde İspanya ve Fransa’da Neandertaller tarafından yapıldığı tespit edilen mağara resimlerinin, erken modern insandan ayırt edilemeyecek bir bilişsel kapasiteye işaret ettiği göz önünde bulundurulursa, bu konudaki bilimsel bulguların her geçen gün güncellenmeye devam edeceği ortada. Zaten Golding de bilimsel gerçeklerle uyumlu bir yapıt ortaya koymayı değil, insanı insana anlatan alternatif bir tarih sunmayı hedeflemiş; uyguladığı şiddetle ve iktidar mücadeleleriyle modern insanın atası olan Homo sapiens’in değil, dış dünyada varoluşunu sürdürmek için gerekli donanımdan ve algılarını tutarlı düşünce dizilerine dönüştürme yeteneğinden yoksun Neandertallerin yanında yer almıştı. Mirasçılar’ın büyüklüğü, yaratıcısının benzersiz hayal gücünde, her şeyi Neandertal bakış açısından aktarmak için muazzam bir dil becerisiyle yarattığı müthiş üslupta yatar. Arthur Koestler’in “İngiliz romanının taş kesilmiş ormanlarında bir deprem” olarak nitelediği Mirasçılar, insan doğasının barındırdığı şiddeti ve yozlaşmayı gözler önüne seren en çarpıcı yapıtlardan biridir.
216 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1955
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

200 syf.
6/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Mirasçılar İnceleme
William Golding
William Golding
2.Dünya Savaşında aktif olarak görev yapmış eski bir asker. Savaş sırasında gördükleri onu epey etkilemiş. İnsanın yapabileceği kötülüğün sınır tanımaması ve insanın içindeki derin karanlık savaş bittikten sonra
William Golding
William Golding
’i yazmaya itmiş.
Sineklerin Tanrısı
Sineklerin Tanrısı
’ndan sonra
Mirasçılar
Mirasçılar
ile de insanın derinlerindeki karanlık ve şeytani tarafı anlatmaya devam
Mirasçılar
MirasçılarWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202486 okunma
159 syf.
7/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
NEYİZ BİZ? İNSAN MI? HAYVAN MI? YOKSA VAHŞİ Mİ? Dünya çapında Golding’in en popüler romanı “Sineklerin Tanrısı” olsa da yazarın en sevdiği kitabı ise 1955’te yazdığı “Mirasçılar” isimli romanıdır. Yazar, “Sineklerin Tanrısı”dan sonra bu romanı 29 günde yazmıştır. “Sineklerin Tanrısı”da savunduğu tez neyse “Mirasçılar”da savunduğu tez de aynıdır:
Mirasçılar
MirasçılarWilliam Golding · Siren Yayınları · 199286 okunma
216 syf.
2/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Kitap bence dil ve anlatım olarak çok kötüydü.Başlarken konuya direkt giriş yapılması karakterlere alışmayı bırak tanımadan olay örgüsünü çözmemizin beklenmesi saçma bence.İlk başlarda olayı anlamadım ve sonraki zamanlarda alışırım diye düşündüm ama anlatım o kadar sıkıcıydı ki konunun içine bir türlü giremedim. Ben kitabı sevmedim okumaktan hoşlanmadığım türde bir kitaptı.Ortada soyut bir şey var,bir olay var,yaşananlar var ama anlatım yok.İlk cümleden konunun ortasında buluyorsunuz kendinizi.Bazen böyle kitaplar daha güzel olur ama bu kitap bence onu başaramamış.Ben ne olaya ne karakterlere alışamadım.Yarım bırakmayı düşündüğüm ve keşke bitse dediğim nadir kitaplardan biri de bu oldu maalesef :'(
Mirasçılar
MirasçılarWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202486 okunma

Yazar Hakkında

William Golding
William GoldingYazar · 11 kitap
1911 yılında Cornwallde doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934te Poems yayınlandı. 1954te Sineklerin Tanrısı ile ün kazandı. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980de Rites of the Passage adlı eseriyle Man Booker Ödülünü aldı. 1983te İsveç Akademisi "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü" diyerek Nobel Edebiyat Ödülünü William Goldinge verdi. O dönemde İngiliz yazar John Fowles, Golding için "En iyi İngiliz yazar" demiştir. 1988de "Sir" ünvanını alan Golding, 1993te ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.