William Golding
Bir deniz kazasından kurtulan Britanya donanması mensubu ChristopherHadley Martin, Atlantik okyanusunun ortasında bir ölüm kalım mücadelesinin ardından yalnızca hava durumu haritalarında görülen kayalık bir adacığa çıkar. Muazzam bir hırsla yiyecek ve temiz su bulmak, potansiyel kurtarıcılar tarafından fark edilmek için zekâsına ve eğitimine başvurarak hayata tutunmaya çalışırken geçmişin anı ve görüntüleri zihnine musallat olur. Adacığın tek sakini olarak kendi kendine konuşarak geçirdiği uzun saatlerden sonra korkunç yazgısını kavrayacaktır. Giderek akıl sağlığını yitirmeye başlamasıyla gördüğü halüsinasyonlar onu bir varoluş krizine sürükler. Golding’in kurduğu bu çok katmanlı dünyada yanılsamalar ve en çılgın hayaller bile gerçek gibi görünür. Roman sürekli yinelenen akıl sağlığı ve delilik, gerçeklik ve gerçekdışılık temaları eşliğinde okuru insan zihninin gizli kovuklarında gezindirir. Golding okuru bütün hikâyeyi yeniden gözden geçirmeye zorlayan sarsıcı finalde “teknik açıdan muazzam bir büyücülük” sergilemiştir.
192 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1956

8/10 puan verdi
Genel olarak Golding'in romanlarına baktığımızda karşımıza temcit pilavı gibi konan belirli bir temanın olduğunu görürüz: kötülüğün kaynağı, vicdani ve ahlaki değerler. Bunun yanı sıra kitaplarını alegorik ya da modern fabl kategorisine sokmamız mümkün. Hristiyanlıkla ilgili semboller de yazarın neredeyse tüm kitaplarında geniş ölçüde yer alıyor.
Ceberut Martin
Ceberut MartinWilliam Golding · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2018528 okunma
Puan vermedi
Ne hissettiğimi anlayabilen kimse yok mu?" diye sordu Atlantik Okyanus'un ortasında ufacık bir kayanın üstüne sığınan Christoper-Hadley Martin... . Ben ne hissettiğini anlamaya çalıştım.Gittim denizin dibindeki o kaya parçasının üzerine oturdum,senin gibi her alanına farklı isimler verdim,sonra saatlerce oturup seni düşündüm. . Senin geçmişini sorguladığın gibi bende kendi geçmişimi sorguladım,iç hesaplaşmalarımla mücadele ettim,düşüncelerimle savaştım,aklımı kaybetmemek için sürekli konuştum kimi zaman.Bazen kayboldum kendi denizimin ortasında bazen benliğimi buldum.Umut gerçekten var mı orasını bilmem ama ben de umut etmeye devam edeceğim... . Çoğu kişinin okuyup beğenmediği be yarım bıraktığı bir kitap ile karşınızdayım.Betimlemeler çok fazla ve konusu ağır ilerliyor.Sabırlıysanız ve zor kitapları seviyorsanız mutlaka şans vermelisiniz. Tavsiyemdir. . KİTAPLA VE SEVGİYLE KALIN... .
Puan vermedi
Burada kitap hakkındaki olumsuz incelemeleri hayretle okudum. Yazarın kendisi de Deniz Kuvvetleri’nde görev aldığından kitabın başındaki deniz kazası, oradan kurtulma mücadelesi gerçekten çok etkili anlatılmış. Kitabın sonuna kadar diri tuttuğu kurtarılma ümidi, kaza öncesi anılara dönüş, adaya düştükten sonra akıl sağlığını ayakta tutma gayreti, halüsinasyonlar ve tüm bunlar arasındaki geçiş çok çarpıcı. Kesinlikle tavsiye ediyorum. Bir de bir gün mutlaka filminin çekileceğini umarak okudum. Benim Martin adayım, Jake Gyllenhaal olabilirdi.
%26 (51/192)
1/10 puan verdi
Bitmedi, Bitiremedim
İşkence çekmeye gerek yok diye düşündüm ve kitap bitmedi. Sırada bir sürü kitabım var. Kitapta ne bir olay örgüsü, ne akıcılık, ne de başka bir şey var. Martin'in bir kayaya çıkmasının mücadelesini bir insan sayfalarca neden anlatır anlamak çok zor. Golding'in birçok eserini okudum, ilk defa çok sıkıldım.
Puan vermedi
Atlantik'in ortasında bir kayada hayatta kalma mücadelesi veren Ceberut Martin'in hikayesi bu. Geçmişe yaptığı zihinsel yolculuk ve aklını kaybetmemek adına verdiği psikolojik mücadele detaylica anlatılıyor. Kitabı okurken sıkıldım. Olay örgüsü yok. Sonu şaşırtıcı.
9/10 puan verdi
Herkese merhaba, William Golding’in yazdığı ‘Ceberut Martin’ doğa ve insan arasındaki çatışma kadar insanın varoluş sorunlarını da tartışan, çarpıcı finaliyle baştan aşağı yeniden irdelenmeyi hak eden ve felsefeyle edebiyatı birleştiren önemli bir roman. Ceberut Martin, William Golding’in 1956 yılında yayımlanan üçüncü romanıdır. İş Bankası
8/10 puan verdi
İnsanların neden bu kadar eleştirdiklerini anlamadığım bir kitap, ikinci okuyuşum yine aynı keyfi aldım. SPOILER Bir adada hayatta kalma mücadelesi mi yoksa arafta kalmış bir ruhun iç mücadelesi mi? Sona ermesi beklenen bir yaşamın halbuki hiç başlamamış olan ada hayatı. Biz Martin’in adımlarını sayarken aslında onun ‘çizmelerini çıkarıp atacak kadar bile zamanı olmamış’
2/10 puan verdi
Süründükçe sürünen uzadıkça uzayan beni bunalımlara sokan asla ama asla fazlaca içine giremediğim adapte olamadığım bir kitap Ceberut Martin. Konu bakımından ilgi uyandırıcı ama kocaman bir ama var bu kitapta diyalogların olayların birbirine girdiği asla toparlanamayan bir olay örgüsü. Belki de ben hazır değildim bu kitap için sevemedim olay yerini zihnim de canlandırmaya çok zorlandım. Hazırsanız okuyun
188 syf.
9/10 puan verdi
Okurken bir adada tek başıma hayatta kalma mücadelesi vermek zorunda kalsam başarır mıydım diye düşündüren, insanı varoluş düşüncelerine iten, hayal ile gerçeğin karıştığı okuması çok keyifli bir kitap. Birkaç kısımda iki kere okudum ki gerçek ve gerçekdışı olanı ayırt edebileyim. En can alıcı kısmı ise sonu oldu, hani şu sürpriz sonlu dediklerimizdendi. :-)
6/10 puan verdi
#williamgolding Sineklerin Tanrısı ile tanımıştım ve favori kitaplarım arasında yerini almıştı. Bu kitabı çok merak ederek başladım ne yazık ki hayal kırıklığına uğradım. Arka kapak yazısı çok ilgimi çeksede karmaşık olay örgüsü ve durağan bir konusu vardı. Konu güzel fakat bir heyecanı yoktu resmen sığ kalmış. Martin denizin ortasında tamamen kendi kendine hayaller kurarak yeni bir dünya oluşturuyor sonrası okuyun spoiler vermeyeyim . İnsanın yaşam ile ölüm arasında kendini bulmasıydı. Hayali karakterler umudunun bir parçası oldu Martinin . Ne yazık ki yine beğenmedim . Olaylar karmaşık ve anlamsızdı . Umarım sizler beğenirsiniz okuyunca ne demek istediğim az buçuk anlaşılır olacaktır . Huzurlu akşamlar diliyorum . .Kısaca Konsu . . Bir deniz kazasından kurtulan Britanya donanması mensubu ChristopherHadley Martin, Atlantik okyanusunun ortasında bir ölüm kalım mücadelesinin ardından yalnızca hava durumu haritalarında görülen kayalık bir adacığa çıkar. Muazzam bir hırsla yiyecek ve temiz su bulmak, potansiyel kurtarıcılar tarafından fark edilmek için zekâsına ve eğitimine başvurarak hayata tutunmaya çalışırken geçmişin anı ve görüntüleri zihnine musallat olur. Adacığın tek sakini olarak kendi kendine konuşarak geçirdiği uzun saatlerden sonra korkunç yazgısını kavrayacaktır. Giderek akıl sağlığını yitirmeye başlamasıyla gördüğü halüsinasyonlar onu bir varoluş krizine sürükler. #ceberutmartin

William GoldingYazar · 11 kitap
1911 yılında Cornwallde doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934te Poems yayınlandı. 1954te Sineklerin Tanrısı ile ün kazandı. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980de Rites of the Passage adlı eseriyle Man Booker Ödülünü aldı. 1983te İsveç Akademisi "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü" diyerek Nobel Edebiyat Ödülünü William Goldinge verdi. O dönemde İngiliz yazar John Fowles, Golding için "En iyi İngiliz yazar" demiştir. 1988de "Sir" ünvanını alan Golding, 1993te ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.