William Golding
Sammy Mountjoy babasını hiç tanımadan yoksulluk içinde büyümüşse de, resimlerini Tate Gallery'nin duvarlarında görebilmiş yetenekli bir ressamdır. İkinci Dünya Savaşı sırasında Almanlara esir düşer ve işkence tehdidiyle karanlık bir hücreye kapatılır. Kör karanlığın, tecridin ve kendisini bekleyen akıbetin dehşetiyle geçmiş hayatını gözden geçirir. Hayatının anlamını aniden nasıl yitirdiğini, hangi hatasının onu bugün olduğu kişiye dönüştürdüğünü düşünür ve yön duygusunu yitirip kendi varoluşunun labirentine düşüşünü sorgulamaya koyulur. Sorumluluğu ne zaman başlamış, karanlık ne zaman çökmüştür? Sammy hayatında özgür iradesinin elinden bütünüyle kayıp gittiği anı tespit etmeye çalışır. O anı hazırlayan olayların izini sürdüğü bu sorgulama, onu insan olmanın ne anlama geldiğine dair daha derin bir kavrayışa götürür. Golding dehasını bütünüyle edebiyatın hizmetine verdiği Serbest Düşüş'ü "Bir itiraf" olarak niteleyerek kendi hayatıyla Sammy'ninki arasındaki paralelliklere dikkat çekmişti.
280 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1959

Puan vermedi
"Dünlerim benimle birlikte yürüyor. Onlar adımlarını bana uyduran ve omzumun üzerinden beni izleyen gri yüzler." Hayatının yükünü bütün ağırlığıyla sırtında taşıyan bir adamın hikayesi..
9/10 puan verdi
Bazı kitapların girizgâhı kapağından başlar. İçeriğe dair ayrıntıların sıkıştırılmış halini sade bir resimle bile görürüz. Serbest Düşüş, bilinçaltı mesajını başarılı olarak kapağına yansıtmış
9/10 puan verdi
Bu kitabi okurken hayatta ne yaşaması gerekiyorsa yaşamış, zamanını doldurmuş ,gitmeden önce kendi kafasındaki sorulara cevap arayan bir adam geliyor gözünüzün önüne. .sanki kitabı yazdıktan sonra
10/10 puan verdi
Golding'in herhangi bir eserini okumaya başladığınızda bir olgunluk sarıp sarmalar sizi. Başka bir deyişle, sayfaları çevirdikçe sizi kendine güvendiren bir yazardır Golding. En azından ben böyle
9/10 puan verdi
Hayatımız, tam olarak ne zaman başlar? Anne karnına düştüğümüz andan itibaren mi, bunun tartışmasını kiliseye bırakıp geçiyorum. Doğduğumuzda, hani zırıl zırıl ağlayarak ortalığı birbirine
8/10 puan verdi
Bu kitapta İkinci Dünya Savaşı sırasında bir Alman esir kampında tutulan İngiliz ressam Samuel Mountjoy'un hayatında ileri geri giderek, neden kaybolduğunu, özgürlüğünü ne zaman yitirdiğinin arayışı anlatılıyor. Samuel esir düştüğü kampta işkence tehdidiyle karanlık bir hücreye kapatılıyor. Hayatının anlamını aniden nasıl yitirdiğini, hangi hatasının onu bugün olduğu kişiye dönüştürdüğünü düşünüyor ve hayatında özgür iradesinin elinden bütünüyle kayıp gittiği anı tespit etmeye çalışıyor. O anı hazırlayan olayların izini sürdüğü bu sorgulama, onu insan olmanın ne anlama geldiğine dair daha derin bir kavrayışa götürüyor. Klasik bir romandan farklı anlatımıyla ve bolca psikolojik tahliller sayesinde eseri okurken zihniniz açılıyor, tavsiye ederim.
10/10 puan verdi
Uzun zamandır okuduğum en yoğun romanlardan birisi oldu. Bu kadarcık sayfaya onca olay, hayatlar, tarih ve duygular nasıl sığmış inanması çok güç. Şayet okumasam buna inanmam imkansızdı. O kadar yoğun bir eser ki değil bir sayfa atlamak, bir satır atlarsanız bile çok şey kaçırırsınız. William Golding kendiyle yüzleşmiş belki de duygularını başka bir karaktere aktarıp. Ama en önemlisi insanla yüzleşmiş. Ey insan memnun musun eserinle; yok ettiğin dünya ve içindeki sahnelerle…
8/10 puan verdi
Bugünün dünyasında insanlığı aydınlatan romanlarıyla 1983’te Nobel edebiyat ödülüne değer görülen bir yazar. Bu kitabında yazar bize soyutlaştırdığı bir hikayeye ile sesleniyor. Hayatı ve varoluşumuzu sorgulatıyor bize. İnsan olmanın ne olduğuna dair bir arayışa götürüyor bizi. İyi okumalar var olun
265 syf.
8/10 puan verdi
Golding'in itiraf olarak nitelediği eseri Serbest Düşüş. Karakterimiz maruz kaldığı esaret ve gördüğü işkenceler ile özgürlüğünü ilk ne zaman kaybettiğinin arayışına çıkıyor. Okurken cümlelerden o kadar çok etkilendim ki arada bir durup "Bu olabilir mi ya?" dediğimi söyleyebilirim. Golding'in tasvirleri beni benden aldı, beğeneceğinize eminim. Keyifli okumalar.
9/10 puan verdi
Belli bir sure niyet edip istedigin ve tam olarak hayatina hitap eden kitaplari okuyunca o gereken kafa dinlendirmeye bir sürü tozlanmış eski ama değerli şeyle haşır neşir olunca mi varıyormuş yani insan. Yine yirmi birlik nine gibi hissediyorum kendimi kitabın içindeki o tablodaki kız gibi, tuhaf geliyo böyle şeyler kısa süre evvel nasıl olduğunu bilmiyorum kitaplar bir seylerin farkina varmami sagladi ama üzerine gitmeyi düşünmüyorum istekli değilim ya da bu benim vazifem değil artık başkalarını başkalarına bırakıp kendimle kalmanın çok daha mantıklı geldiği hatta zamaninin gelip gectigi gibi bi aydınlanma yasatti kitap bana. Benligime disaridan bakma firsati verdi bunun farkina varinca da zaten konunun bi onemi kalmiyor, kısır döngü bi yerden sonra beni bile rahatsız edebilirmiş öğrenmiş oldum pek çok şey öğreniyorum aralarına istemediğim tecrübeler de karışıyo ama olsun bunlar da gereklidir herhalde diyoruz ilk önce insanın kendisi için gereklidir belki hakikat bu şekilde bulunur çokları kendilerini yitirirken senin bi kitapta kendini bulman büyük ve önemli bi ayrıntıdir bu kesinlikle olabilir ya da bu da bir yanılgıdır önceden bir şeyin devamlı olarak hissedilebileceğini sanırdım oysaki sonsuz sevgi sonsuz öfke sonsuz hiçbir şey yokmuş iplik iplikmiş her şey birdenbire ardı arkası kesilebilirmiş. Bunun farkina varan herkese keyifli farkindaliklar, harika bir kitaptin... ama herkese hitap etmeyeceğini düşünüyorum.

William Golding
William GoldingYazar · 11 kitap
1911 yılında Cornwallde doğdu. Oxford Üniversitesini bitirdi. 1934te Poems yayınlandı. 1954te Sineklerin Tanrısı ile ün kazandı. Bu kitabından sonra yayınlanan kitapları (özellikle Piramit) çok daha güçlü bir edebi yapıya sahip olmasına rağmen aynı etkiyi yaratmadı. 1980de Rites of the Passage adlı eseriyle Man Booker Ödülünü aldı. 1983te İsveç Akademisi "Gerçekle söylenceyi ustaca birleştiren, insanın ruhsal ve fiziksel boyutlarını derinlemesine inceleyen romancı bu yılın ödülüne layık görüldü" diyerek Nobel Edebiyat Ödülünü William Goldinge verdi. O dönemde İngiliz yazar John Fowles, Golding için "En iyi İngiliz yazar" demiştir. 1988de "Sir" ünvanını alan Golding, 1993te ardında yarım kalmış bir roman bırakarak (The Double Tongue) kalp yetmezliğinden öldü.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.