Puan vermedi·113 syf.····Okunma: 26 Aralık 2025 21:21 Peter Esterhazy (1950-2016), Macar romancı.
László Krasznahorkai, Dezso Kosztolanyi, Magda Szabo, Sandor Marai, İmre Kertesz ve Agota Kristof’tan sonra okuduğum başka bir Macar yazar. Bu da okuduğum ilk kitabıydı.
Kitap, Markos İncil’i versiyonu altbaşlığıyla başlıyor. Kahramanımız, sağır-dilsiz bir çocuk. Yeni rejim tarafından kırsala sürgün edilen anne, üvey baba, üvey abi ve büyükanneden oluşan bu aileyi, kahramanımız tarafından tanıyorsunuz. Tanrı inancı, İsa’nın yaşamı ve İncil’de geçen olaylarla ilgili şeyleri, kahramanımızın düşünceleri üzerinden okuyoruz.
‘’İnsana düşüncelerini gizlemesi için dil vermişler.’’
‘’Tanrı’nın varlığı ölümü kolaylaştırmak için değilmiş... Anlamı olması içinmiş.’’
En sonda bulunan ‘notlar’ kısmında İncil’in yanında Simone Weil, Stendhal, Kertezs, Ludwig Wittgenstein, Nietzsche.. gibi yazar ve filozoflardan da alıntıladığı cümlelerin sayfalarını belirtmiş. Kolay okunan, farklı bir eser.