2025 39. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 11:34
Kya Clark küçük yaşta ailesi tarafından terk edilir ve Kuzey Carolina’daki ıssız bataklıklarda tamamen yalnız hayatta kalmak zorunda kalır. Kasaba halkı onu “Bataklık Kızı” olarak adlandırır yabani, garip ve bir o kadar da yalnız. Doğanın içinde büyüyen Kya, insanlara temkinli yaklaşır fakat zamanla iki genç adamla ilişkiler yaşar. Bir gün, kasabanın yakışıklı çocuğu Chase Andrews ölü bulunduğunda, herkesin şüphesi Kya’nın üzerine döner.  Kya, roman boyunca hem fiziksel hem de duygusal izolasyon yaşar. Kasabalıların önyargıları, onun “dışlanmış” biri olarak görülmesine yol açar. Bu, hikâyeyi güçlü bir toplumsal dışlanma eleştirisine dönüştürür. Kya’nın en güçlü yönlerinden biri doğayla kurduğu ilişkisidir. Bataklık, onun öğretmeni, yoldaşı ve sığınağıdır. Owens’un doğa betimlemeleri bir nevi şiirsel bir atmosfer yaratmış. Hikâye iki zaman çizgisi arasında gidip gelmiş: Kya’nın çocukluktan yetişkinliğe geçişi ve kasabadaki cinayet soruşturması. Owens, doğa betimlemelerini özellikle güçlü bir şekilde kullanmış; bataklığın atmosferi neredeyse ayrı bir karakter gibidir. Kya’nın Şarkı Söylediği Yer, yalnızlığın insanı eksiltmediğini, aksine bazı ruhları keskinleştirip derinleştirdiğini anlatan sarsıcı bir roman; Delia Owens bu hikâyede bizi bir karaktere değil, bir yalnızlığa tanık ediyor. Kya, terk edildikçe küçülmeyen, aksine içine doğru büyüyen bir çocuk; insanlar onu yaraladıkça doğa ona kollarını açıyor ve bataklık, sessizliğiyle onun hem sığınağı hem de dili oluyor. Bu roman, sevgiye aç bir kalbin insanlardan kaçıp hayatta kalmayı öğrenmesini değil, sevilmeden de var olabilmenin bedelini anlatıyor. Kasabanın Kya’ya bakışı, aslında toplumun kendine benzemeyeni ne kadar kolay “suçlu” ilan ettiğinin aynası; cinayet soruşturması bir olaydan çok bir zihniyetin yargılanışı gibi ilerliyor. Aşk burada masum bir kurtuluş değil, kırılma ihtimali yüksek bir cesaret; Kya’nın her yakınlaşması geçmişteki terk edilişlerin gölgesini taşıyor. Owens’ın dili yer yer şiir gibi akıyor, yer yer bilinçli bir sadeliğe yaslanıyor; bataklık neredeyse canlı bir karaktere dönüşürken Kya’nın iç dünyası da sessiz ama derin bir yankıya kavuşuyor. Kitap, herkes için konforlu değil; bazı okurlar için fazla duygusal ya da yavaş olabilir ama tam da bu yavaşlık, insanın içindeki boşluklara sızıyor. Kya’nın Şarkı Söylediği Yer, bizi eğlendirmekten çok yüzleştiren, “yalnız kalınca neye dönüşürüz?” sorusunu kapatıp rafa kaldırdığımızda bile zihnimizde bırakmayan, içten ve çarpıcı bir anlatı.
Kya'nın Şarkı Söylediği YerDelia Owens · Salon Yayınları · 20253,794 okunma