Zamanın Kalbine Açılan Bir Hikâye
2025 27. kitabı
Okunma: 27 Aralık 2025 16:29
Çocuk masal kitabı türünde yazıldığını zannederek başladığım ancak sayfalar ilerledikçe gerçek bir gözle kaleme alınmış eleştirel bir yazın olduğunu anladığım kitabın incelemesini heyecanla paylaşıyorum. 'Momo' büyük bir kentin içerisinde eski bir tiyatro harabesinde yaşayan yapayalnız bir kız. Birkaç dostu ve oldukça az eşyası dışında sahip olduğu hiçbir şeyi yok. Evet, maddi olarak pek bir gücü sahiden de yok ancak içsel olarak gerçek bir yeteneği var: Eşsiz bir dinleyici olmak. Zamanının çoğunu dinleyici olmakla harcayan Momo, etrafındaki dostlarına onlar fark etmeden epey büyük yardımda bulunan birisi. Gel zaman git zaman derken bu büyük şehrin içerisindeki insanlar sanki hayat ışığını kaybetmiş gibi oldukları yerde acınası hâle gelirler. Momo bunu sonradan fark edecektir ancak bu işi çözmek o kadar da kolay bir durum değildir. Hikâyenin içinde hayalet tarzında sözü edilen "duman adamlar" aslında zaman kavramının en büyük işgalcileridir. İnsanları kandırarak onların sahip oldukları en önemli varlığı kendilerine almak istemektedirler: Zamanlarını. Yaşamı korkunç hâle getiren duman adamları durdurmanın bir yolunu bulmak yok denecek kadar zordur. Tabii ki bu mücadeleyle uğraşacak belli başlı kişiler çıkacaktır ama sınırsız gücü elde eden "duman adamları" gerçekten durdurabilecekler midir? İşte bu sorunun cevabı kitabın içerisinde gizli. Uzun bir maceraya atılmak için okumanız gerekli. Michael Ende, toplumumuz ve günümüz insanının zaman algısı ve zamanı anlamlandırması üzerine bu kitabı yazmış. Gerçekten de günümüzü düşününce zaman ne kadar hızlı akıyor, değil mi? İnsanlar oradan oraya koşturarak günlerinin hatta ömürlerinin tamamını yiyorlar. Üstelik tüm bunlar olurken kimse mutlu da değil. Yalnızca zaman tüketmek için yaşanılan binlerce hayata şahit oluyoruz. Yoksa bizim hayatlarımız içinde de birer "duman adamlar" mı var? Zaman eskiden daha değerli değil miydi pekâlâ? Üzerine söylenecek çok söz var. Masalmış gözüyle değil de gerçek bir hayatı aktarıyormuş mantığı ile okursanız kitabın bazı mesajlarını daha iyi anlamlandırabilirsiniz. "Momo" hem çocuklar hem de yetişkinler adına gerçek hayatın bir hikâyesi.
MomoMichael Ende · Pegasus Yayınları · 201782,3bin okunma