···Okunma: 27 Aralık 2025 00:00 Sevmekle sevmemek arasında kalınan, klasiktir, yazarı efsane birisidir diye beğenmemeyi konduramayan bir okuma oldu benim için. Bir grup zengin, "İstanbul Beyefendisinin", yalılarından çıkmadan halkın geleceği hakkında konuşmasını okumak zordu. Edilen sohbetlerde bazen kendimi hayal ederken içimden şu cümleleri geçirirdim herhalde: "Ne kafa ütülediler be!"
Mümtaz'ın savurganlığını okumak da zordu ama bunun kasten yapıldığını düşündüğüm için bu hoşuma gitti diyebilirim. Bir insan yolda yürürken bu kadar çok şey düşünür, bu kadar çok maziye dalar mı? Mümtaz dalar.
Birisi bana kitapta "Ne anlatılıyor?" diye sorsa ilk başta cevap veremem. Bazı karakterler var, içlerinden ikisi birbirine aşık ama çevrelerindeki bazı insanlar bu aşkı istemiyor, hasta olan bir adam var, böyle çok konuşan, bilge, haa bir de boşlukta sallanan bir adam var. Hikaye bunların arasında geçiyor derim. "Hikaye ne?" derlerse de yahu işte bunlar zengin, İstanbul'da, eğlence, edebiyat düşkünü birtakım insancıklar. Olayları bu derim.