Ablanızın gözünden Hayvan Çiftliği
2025 2. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2025 00:18
Merhabalar öncelikle.Konumuz; büyük yazar (ım) George orwell'ın boyutu küçük kendi büyük, içeriği muazzam ve taşıdığı mesaj itibariyle devrim niteliğinde olan Hayvan çiftliği eseri. Pardon şaheseri. Kitabın kısaca üslubuna değinecek olursak sıkıcı bir kitap değil klasik bir eser olduğu için kitap hakkında böyle bir ön izlenime sahip olunabilir fakat öyle değil hatta sürükleyici olduğu bile söylenebilir. Benim kitabı uzun bir zaman diliminde okumamın , kitabın akış durumuyla bir alakası yok.Bu konuda rahat olunabilir.Sayfa sayısı itibariyle uzun ve yorucu bir kitap da değil. İki üç gün içinde okunup kendisinden doyasıya beslenilebilecek bir eser. Peki bu eserin konusu ne ve bize ne anlatmaya çalışıyor? Eser, jones denen bir adamın başında bulunduğu bir hayvan çiftliğini ve bu hayvan çiftliğinin üzerinden geçen olayları anlatıyor. Tabi bu hayvan çiftliği gerçek bir hayvan çiftliği olmaktan ziyade simgesel bir özellik taşıyor. Daha çok, kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle kendi özgürlüğünü ve yönetim hakkını elde etmek adına isyan edip kendileri arasından çıkan ve kendilerini çok adaletli addeden birileri tarafından yönetilen halk ile bu yönetimi ele geçiren iktidar anlayışı eleştiriliyor. Çiftlikte, çiftlik hayvanları tarafından başta başlarında bulunan jones 'a karşı başkaldırılıp isyan edilerek yönetim ele geçirilir ve bu onlar için artık sonsuz bir özgürlük, sonsuz bir mutluluk anlamına gelmektedir fakat olaylar bu toz pembe düşünceye hizmet etmez.Her ne kadar bu başarı ; hayvanlara (özünde halklara)kendi kendilerini yöneteceğini ,kimsenin altı ve kölesi durumunda olunmayacağını, sonsuz özgürlük ve benlik kavramlarını besleyeceğini ve zalim insanlara değil (bu hayvanlar için insanlar zalim)bundan sonra sadece kendilerine hizmet edeceklerini düşündürse de gelişmeler şaşırtıcıdır. Çünkü, Jones yönetimi devrildikten ve hayvanlar kendi Yönetim haklarını elde edip çok önemli belli başlı olaylar yaşadıktan sonra kendi içlerinden gelip sonradan onlara üstünlük kurup onları yöneten hayvan çiftliği üyelerinden olan domuzlar; diğer geri kalan hayvanlara insanlardan geri kalır bir yanlarının olmadığını, adaleti sadece tüm ipleri kendi ellerine alana kadar sağladıklarını -tabiri caizse köprüyü geçene kadar ayıya dayı dediklerini- ve öncesinde verdileri hiçbir sözü tutmadıklarını; 7 emire uymadıklarını;hiçbir hayvan bir diğerinden üstün değildir, bir hayvan yok yere başka bir hayvanı öldüremez, hayvanlar insanlar gibi kıyafet giymezler gibi anayasalarında yer alan maddelerinin hiçbir geçerliliği olmadığını,maddeleri istedikleri gibi çevirip kullandıklarını göstererek tüm bu olanları hayretler içerisinde diğer hayvanlara sorgulatırlar. Daha doğrusu yazar onların yaşadığı şeyi okurlar olarak bize sorgulatır. Çünkü kendi sonunun böyle olmasına kendileri izin veren halk (pardon! Hayvanlar demem gerekiyordu!) kendi yaşadıkları bu trajik durumu sorgulama yetisine de sahip değillerdir. Ve kapanış.... 1984 kadar olmasa da beni büyüten bir kitaptı.Yazarına minnettarım, yazarına yazdırana daha çok minnettarım. Orwell amcamın yüreğinden ve ellerinden öpüyorum teşekkür ederim.
Duygu ve Düşünce
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2021296,2bin okunma